Simone las: Hittegolf-Suzanne Vermeer****

hittegolf

Gastrecensie.

Over de auteur:

Suzanne Vermeer is een pseudoniem van de in juni 2011 overleden Paul Goeken (1962-2011). Hij schreef in 2002 zijn eerste thriller onder eigen naam en na 4 titels koos hij toch voor een pseudoniem. All- Inclusive (2006) is het eerste boek wat hij onder Vermeer heeft geschreven. Zijn handelsmerk zijn vakantiethrillers, ze hebben allemaal een titel wat met vakantie te maken heeft. Ondertussen zijn er al meer dan 2 miljoen Suzanne Vermeers verkocht. En er wordt zelfs gewerkt aan verfilmingen van enkele boeken.

(Bron: http://www.suzannevermeer.nl en Wikipedia)

Cover:

Je ziet een jonge vrouw met een jurk en zonnebril op, op de rand van een zwembad liggen. Je waant je gelijk in een zomerstemming. Suzanne Vermeer staat in het wit geschreven en Hittegolf in paarse letters. De rest is erg blauw vanwege de lucht en het zwembadwater.

Achterflap:

Het is hartje zomer in de Algarve en een hittegolf houdt de gemoederen van de lokale bevolking en de Nederlanders die er zijn neergestreken, flink bezig. Maar Anoek Huizing en haar Portugese vriendin Cesária zijn, net als hun vrienden, meer geïnteresseerd in de Hollywoodfilm die op dat moment in de regio wordt opgenomen. De knappe Amerikaanse hoofdrolspeler Robert Stevenson en zijn tegenspeelster, de Nederlandse Emma DeWitt, zijn het onderwerp van gesprek.

De mooie zomer wordt echter wreed verstoord door de vondst van een lichaam aan de voet van ‘Het einde van de wereld’, een klif op het uiterste puntje van de Algarve. Uit de autopsie blijkt dat het om een niet-natuurlijke dood gaat. Inspecteur Gabriela Carvalho krijgt de zaak toegewezen en het duurt niet lang voordat zij een aantal verdachten op het oog heeft. Maar alles komt op zijn kop te staan wanneer een van de verdachten meer blijkt af te weten van een andere, veel oudere zaak: de verdwijning van een meisje, zeven jaar geleden…

Mening:

De wijze waarop het boek geschreven is, is erg overzichtelijk. Het boek is opgedeeld in 2 grote hoofddelen. Het gedeelte Anoek & Cesária gaat over de levens van deze 2 meiden. Anoek is in de ik-vorm geschreven en dat leest wel lekker vind ik. Je weet ook gelijk wanneer het over Cesária gaat en wanneer het over Anoek gaat. En het andere gedeelte gaat over Gabriela & Anoek. Ook in dit gedeelte blijft Anoek de ik-vorm, zo ontstaat er ook geen verwarring.

Het boek begint met een cursief gedrukt verhaal over een vrouw die ligt te slapen en wakker gemaakt wordt door brand. Ze probeert te vluchten. Na het lezen van het boek kan ik alleen maar gissen wat er met deze vrouw daadwerkelijk is gebeurd. Het wordt niet duidelijk na het lezen vind ik. Of ik moet wat gemist hebben…..

Verder is het een duidelijk verhaal, er is iemand vermoord en ze gaan achter de dader aan. Er komen redelijk wat verschillende personages aan bod, zonder dat het onoverzichtelijk wordt. Sommige personages worden uitgediept en sommige blijven oppervlakkig. De gebeurtenissen volgen elkaar lekker op en er wordt een bepaalde spanning gebruikt waardoor je nieuwsgierig blijft.

Er zit een mooi verrassingselement in die ik niet aan zag komen. Je wordt naar een bepaalde hoek gedrukt, maar als de dader zich omdraait ben je verbaasd diegene te zien. Daar hou ik van in een boek. Je denkt dat een bepaald persoon de dader is en het blijkt uiteindelijk heel iemand anders te zijn. Heerlijk.

Er wordt duidelijke taal gebruikt en dat zorgt ervoor dat je makkelijk in het boek zit. Geen moeilijke woorden of rare gebeurtenissen. Het zou zomaar een waargebeurd verhaal kunnen zijn, bij wijze van spreken. Dit is mijn eerste Suzanne die ik lees. Ik vind het een erg prettige schrijver en zou meer boeken van hem willen lezen. Het geeft bij dit boek ook niet of je gestoord wordt in je lezen, je pikt hem lekker snel weer op waar je gebleven was.

Conclusie:

Schrijfstijl: 4

Spanning: 3,5

Plot: 4

Originaliteit: 3,5

Leesplezier: 5

Hoppa…… 4 sterren voor Hittegolf. Ik zeg: veel leesplezier.

Simone Timmer-Koelewijn.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s