Corina las: Tot de duivel het schip keert-Nathalie Briessinck***1/2

tot-de-duivel-het-schip-keert

Met dank aan Nathalie Briessinck voor het recensie-exemplaar.

Auteur: Nathalie Briessinck

Uitgeverij: NB producties

Aantal pagina’s: 328

ISBN: 9789082455304

Genre: Literatuur & Romans

Verschijningsjaar: 2016

 

De Cover:

Donker, mysterieus en eerlijk gezegd een beetje saai. Maar oordeel nooit alleen op de cover dus hup die achterflap lezen.

Achterflap:

Antwerpen, eind negentiende – begin twintigste eeuw.

 De Schelde, de hoofdslagader van de stad, blinkt onder een gouden zon terwijl twee families verenigd door een rederij met hun schepen rimpels in het water trekken. In een stad waar naast zijn rivier ook mensen op de uren van de getijden in en uitstromen, voert Tot de duivel het schip keert je mee door zijn straten, huizen, kieren en achterbuurten om een familiegeschiedenis bloot te leggen. Een verhaal dat tegelijkertijd schrijnend mooi is en vol verraad zit.  Over levens, over eigenwijsheid en over mensen die via eigenbelang en liefde “een” waarheid onthullen die families verbindt, maar ook scheidt.

Mijn Mening:

Nathalie neemt je in vier delen mee naar het oude Antwerpen van eind negentiende eeuw. Beeldend en misschien zelfs wel filmisch beschrijft ze de levensloop van Marysa Gallant, Madam Elsa, Monsieur Matthieu en Anna Matthieu.

In deel  één leer je Marysa kennen. Dochter van een reder en van goede huize, maar ze is haar tijd vooruit wat voor strijd zorgt en voor het verlangen om weg te gaan. Mooi beschreven hoe dat toentertijd allemaal ging en hoe van iedereen werd verwacht hoe zij hun leven indeelden.

In deel twee kom je in aanraking met Madam Elsa en hoe zij haar bedrijf runt is schrikbarend, schokkend en angstaanjagend. Het engste is misschien wel dat er ook nu nog zo gehandeld wordt of misschien dat het toen al op zo een grote schaal geregeld werd. Madam Elsa wordt uitermate goed neergezet en je krijgt echt de kriebels van haar. De connectie met deel één zie ik echter (nog) niet.

In deel drie kom je in het leven van Monsieur Matthieu. Een man van goede huize en dankzij giften (lees omkopen van…) kan hij zijn geheimen lang verborgen houden, tot dat… Knap beschreven hoe in die tijd zonder internet en dergelijke bepaalde geheimen lang onder tafel konden blijven dankzij geld en een goede naam. In dit deel komen de verhalen samen en ga je langzaam begrijpen hoe de stukjes in elkaar passen.

Het laatste deel wordt verteld vanuit Anna Matthieu, dochter van en dan valt alles op zijn plek. De gevoelens van hartstocht, schaamte, wraak, schuldgevoel worden subliem beschreven en je voelt mee met de personages. Knap gedaan!

Conclusie:

Nathalie heeft met deze in vier delen opgesplitste roman een knap staaltje schrijfwerk tentoongesteld. Vraag je je halverwege nog af hoe het bij elkaar past, laat ze daarna alles mooi en vloeiend in elkaar vallen en krijg je zelfs een beetje een thriller gevoel. Knap gedaan. Minpuntje voor Nederlandse lezers zou kunnen zijn dat je soms even na moet denken over de Vlaamse uitdrukkingen, al was ik daar zelf snel aan gewend.

Schrijfstijl: 3.5

Leesplezier: 4

Originaliteit: 3.5

Plot: 4

Psychologie: 3

Drie en halve ster.

Corina Nieuwenhuis.

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s