Jac las: Sluit je ogen-Michael Robotham ****1/2

sluit-je-ogen

Michael Robotham is productief zonder daarbij aan kwaliteit in te boeten. Vanaf 2004 toen zijn debuut De verdenking uitkwam tot 2016 heeft hij 11 thrillers geschreven, waarvan acht boeken in de serie rond professor Joe O’Loughlin – klinisch psycholoog en lijdend aan de ziekte van Parkinson –  en Vincent Ruiz  – een gepensioneerde  potige politie-inspecteur en drie standalones. De laatste standalone titel Leven of dood uit 2014 – door mij eerst gelezen in december 2016 –  beschouw ik als zijn magnum opus.

Plot ( kort).

“Mijn moeder stierf met haar hoofd in de schoot van een andere man … Meneer Shearer verloor een aanhangsel. Ik verloor mijn moeder. Het lot lacht om waarschijnlijkheid.”

Dit is de eerste zin van het boek, een zin die hard binnenkomt zeker als je gewend bent om taal om te zetten in beelden. Ook de eerste zin uit de cursief gedrukte hoofdstukjes waarin de (gedachten)wereld van de dader wordt beschreven. Robotham hanteert dit beproefde procedé om de verhaallijn van de dader weer te geven.

Sluit je ogen is het verhaal van een seriemoordenaar die in het westen van Engeland ( Devon) zijn slachtoffers maakt. Elizabeth Crowe en haar dochter Harper zijn in hun hoeve vermoord. Elizabeth is daarbij gruwelijk toegetakeld, vooral in de genitaliën. Elizabeth was het soort vrouw dat dol was op alle smaken ijs behalve degene die ze in de vriezer had liggen. Harper is verstikt en neergelegd als een pop met de haren wijd uitgespreid rond haar hoofd.
Ronnie Cray, de geblokte vrouwelijke hoofdinspecteur is belast met de oplossing van de moord. Zij roept Joe’s hulp in. Een psycholoog kijkt anders naar de moord en plaatsen delict dan een inspecteur. Er vallen meer doden. Het is absoluut onduidelijk wat het verband is tussen de slachtoffers en hoe de moordenaar zijn slachtoffers vindt. De slachtoffers worden gekerfd met drie lijnen die de letter A vormen. De letter A staat voor Adultery, overspel.

De seriemoordenaar zelf geeft al vrij snel aan waar het om draait “… dat het bij overspel gaat om het vervullen van een behoefte. Monogamie is gemakkelijker voor vrouwen. Mannen hebben een sterkere seksuele drang. Mannen eten als ze honger hebben, slapen als ze moe zijn, neuken als het jeukt – simpele noden voor simpele zielen.”

Uiteindelijk komen de verhaallijnen van de dader en de rechercheurs bij elkaar in een pakkende slotscene.

De privé ontwikkelingen van Joe spelen een belangrijke rol. Joe heeft twee kinderen Charlie ( 17) en Emma (9) die bij hun moeder wonen, Julianne. Joe en Julianne zijn niet gescheiden maar wonen niet meer samen. Julianne wil simpelweg niet meer dat haar kinderen worden blootgesteld aan het kwaad door de activiteiten van Joe  Hij aanbidt nog steeds zijn vrouw. Julianne vraagt of hij bij haar komt logeren. Zij heeft baarmoederkanker en moet voor een MRI naar het ziekenhuis. Een operatie volgt.

In de slotscene moet Joe een dramatische keuze maken, een keuze die ongetwijfeld  de rest van zijn leven zal beïnvloeden.

Conclusie.

Michael Robotham is er weer in geslaagd een ijzersterke thriller te produceren. Met vele, sprankelende dialogen, mooie levensechte personages, uitstapjes en beschouwingen naar alle kanten ( populisme) en een ijzersterk plot met een bloedstollend einde. Het komt mij voor dat Robotham in dit verhaal steeds meer de romankant opgaat. Het verhaal, dunkt me, is ook uiterst leesbaar voor niet-thriller lezers.

Helaas de Scandinavische ziekte: (te)veel relationele ontwikkelingen. Daarom geen vijf maar vierenhalve ster.

Jac Claasen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s