Samen Gelezen-Karin & Corina: Zoetbitter-Stephanie Danler

zoetbitter-3

Met dank aan Uitgeverij Prometheus voor de recensie-exemplaren.

Auteur: Stephanie Danler

Uitgever: Prometheus

Aantal pagina’s: 352

Genre: Roman

Verschijningsvorm: Paperback/Ebook

Verschenen: 13 oktober 2016

Over de auteur:

Stephanie Danler (1983) woont in Brooklyn, New York. Ze is afgestudeerd aan de New School in de richting Creative Writing.

Ze werkte als serveerster in het Union Square Café tot haar roman door een uitgever bij OneWorld ontdekt werd. De rechten van Zoetbitter zijn verkocht aan Engeland, China, Duitsland, Taiwan en Nederland.

De Cover:

Karin: Eenvoud siert! De letters als wijnvlekken op het servet doen 3D aan. Toffe kleurstelling, love it!

Corina: Wit met de titel in mijn favoriete kleuren. Een servet met een wijnvlek? Het maakt je nieuwsgierig, wat gaat deze titel je brengen qua verhaal?

Achterflap:

Je ontwikkelt een smaak. Je smaakpalet wordt een plek op je tong waar je registreert. Waar je woorden creëert voor de sensaties in je mond. Eten wordt een op taal gebaseerde kunstvorm. Je zult nooit meer simpelweg eten.

Tijdens de benauwde zomer van 2006 laat de 22-jarige Tess haar alledaagse, provinciale leven achter zich en vertrekt naar New York voor een nieuwe start. Als plattelandskind is Tess niet opgewassen tegen de losgeslagen levensstijl van de schreeuwerige New Yorkers. Ze huurt een kamer in Brooklyn en slaagt erin een baan te vinden als assistent-kelner bij een befaamd restaurant in Manhattan.

Tess sleept je mee door het chaotische, slopende, fascinerende horecaleven waar ze in belandt, tegen het decor van het genadeloze, rumoerige New York. Ze leert over oesters, champagne, bourgondische omgangsvormen en het nachtleven dat begint na sluitingstijd. Net op het moment dat ze de smaak te pakken krijgt, raakt ze verstrikt in een ingewikkelde maar verleidelijke driehoeksverhouding met een ingetogen, bloedmooie barman en een oudere collega aan wie Tess zich vastklampt als een kind aan haar moeder.

Zoetbitter is een zintuiglijke roman over verlangen, smaak en wat er overblijft na ontnuchtering. Maar boven alles is dit een verhaal over ervaringen: zoet én bitter.

Mening:

(Karin) Wat een apart, bijzonder, weird, intrigerend, verwarrend en eigenlijk gewoon heel mooi boek is Zoetbitter.

Meerdere malen heb ik me tijdens het lezen afgevraagd wat ik er nu precies van vond en waardoor kwam dat? Aan het verhaal an sich lag dit zeker niet. Het verhaal wordt in de ik-vorm vanuit Tess verteld en je zit er direct wel lekker in eigenlijk.

(Corina) Je wordt in een redelijke vlotte schrijfstijl meegenomen door het leven van Tess, wat helaas erg warrig is. Toch blijf je doorlezen want je wil weten hoe het zich ontwikkelt en of de warboel ontward wordt.

(Karin) Het begint met Zomer en je wordt uiteindelijk in alle seizoenen meegenomen. De schrijfstijl is even inkomen, echt verwarrend soms ook, maar pakkend. Tess wordt aangenomen en een introductie van de overige personages volgt. Tevens volgt er een leuke inkijk in de horeca en het geheel is doorspekt met metaforen. Het is zoet, zout, bitter en zuur en ik geniet.

(Corina) Het verhaal is opgedeeld in de vier seizoenen van het jaar, en neemt je mee in het horecaleven van New York. De hiërarchie in een hip restaurant wordt uitermate goed beschreven. Het overmatige drank en drugs gebruik is wat over de top en mij een beetje too much.

(Karin) Daarnaast volgen er stukken dat ik denk: Wat lees ik nu eigenlijk? Wat is dit ineens van de hak op de tak? Maar langzaam maar zeker vormen de personages zich, krijg je er meer gevoel bij en diept het zich allemaal steeds verder uit. Waarbij het drugsgebruik er heel luchtig tussendoor gefietst wordt, het lijkt de normaalste zaak van de wereld.

De wereld binnen het restaurant, de kennis met betrekking tot onder andere de wijnen, het uitgaansleven na het werk en de onderlinge relaties die zich ontwikkelen tussen bijzondere personages weten me getriggerd en bij de les te houden.

(Corina) De onderliggende verhoudingen tussen Tess, Jake en Simone worden redelijk goed uitgewerkt en van enige diepgang voorzien. Dat mist mijns inziens in de rest van het verhaal. De gerechten en de wijnen had ik, gezien de titel, graag wat meer op de voorgrond gezien. Het verhaal is goed, de manier waarop het gebracht wordt had ik beter verwacht c.q. gehoopt.

(Karin) Het einde is eigenlijk gewoon prachtig. Wat een levenservaring van een twintiger en zo indrukwekkend gebracht, besef ik me later. Dit suddert nog wel even na en het is helemaal goed zo. Zoetbitter is zo niet standaard en echt een boek wat je moet liggen. Ben je op zoek naar echt eens iets anders dan is dit je ding.

(Corina) Na het dicht slaan van het boek, blijft de vraag hangen, wat las ik nou eigenlijk voor een verhaal? Een mooi einde dat wel, maar ook een beetje over die welbekende top. Als je bedenkt hoe naïef Tess het hele boek overkomt.

Conclusie: 

Karin:

Schrijfstijl: 4

Psychologie: 3.5

Leesplezier: 4

Plot: 4

Originaliteit: 4

Vier sterren voor Zoetbitter.

Corina:

Schrijfstijl: 3

Psychologie: 2.5

Leesplezier: 2.5

Plot: 2.5

Originaliteit: 3.5

Een krappe drie sterren voor Zoetbitter

Karin Meinen en Corina Nieuwenhuis.

 

minileesclub

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s