Jac las: De Test-Hjorth Rosenfeldt****

hjorth

Hjorth Rosenfeldt – De Test. Deel vijf uit de Bergmankronieken.

In tegenstelling tot wat regelmatig gedaan wordt door bibliotheekmedewerkers of –vrijwilligers die de boeken rubriceren onder de letter R betreft het hier niet één schrijver maar een Zweeds auteursduo bestaande uit Michael Hjorth  en Hans Rosenfeldt. Beiden waren actief als scenaristen voor de ( Zweedse) Wallander serie en andere series en zijn verder actief in  de mediawereld.

In de serie draait het om Sebestian Bergman, een superegoïstische en sexverslaafde  psychiater die als adviseur, als profiler wordt ingehuurd om het team van Torkel van de Nationale Recherche te versterken. Bergman is dus allesbehalve een sympathieke protagonist. De rol van Sebastian Bergman in dit deel van de Bergmankronieken is ongeloofwaardig.

Het thema voor deel vijf uit de Bergmankronieken is overigens buitengewoon origineel en duidelijk gerelateerd aan het vakgebied van de auteurs. Wie beter als de seriemoordenaar kan dit verwoorden. Hij doet dit in de eerste de beste bladzijde in een brief aan de hoofdredacteur van een krant.

Waarom wordt in uw blad pure stupiditeit verheerlijkt? Wanneer is besloten je reinste domheid onder de aandacht te brengen en niet slechts tot norm te verheffen, maar zelfs tot iets nastrevenswaardigs en benijdenswaardigs. Waarom schrijven jullie over en bieden jullie de ruimte aan mensen die niet eens weten in welke jaar de Tweede Wereldoorlog is uitgebroken. Mensen wier enige talent is dat ze hun lippen kunnen tuiten op zogeheten ‘selfies’en wier enige verdienste is dat dat ze zich publiekelijk te schande hebben gemaakt door met elkaar naar bed te gaan in een van de realiteitsseries waarmee onze televisiezenders avond aan avond worden overspoeld.

De seriemoordenaar wil een mentaliteitsverandering te weeg brengen en de publieke opinie beïnvloeden. Hoe? Door bloggers, ducosoapsterren en tenslotte een tv producer te ontvoeren. Zij moeten een test afleggen. Wie niet genoeg punten haalt in een door de seriemoordenaar zelf ontworpen kennis quiz wordt vermoord en als lijk  met een sliepuitmuts in een schoollokaal weggezet. Wat volgt is een knap geconstrueerd verhaal. Hjorth en Rosenfeldt zijn vakmensen die de jacht op de dader met een razend spannend slot bekronen. Alhoewel? De cliffhanger die volgt is totaal onverwacht en komt keihard aan.

Dit boek zou een vijfsterren waardering verdiend hebben ware het niet dat de relationele verwikkelingen nieuwe hoogte en dieptepunten bereiken die op een gegeven moment het verhaal bijna de nek omdraaien.  Hjorth en Rosenfeldt zouden eens goed op de rem moeten trappen wat dit betreft. Overigens, dat moet mij toch van het hart, met ingehouden adem heb ik op een gegeven moment de ontwikkelingen gevolgd tussen Torkel en Lise-lotte, die zeer voorzichtig, breekbaar en welhaast poëtisch beschreven worden.

De Bergmankronieken zijn absoluut spannend en lezenswaardig maar zouden aanzienlijk aan kracht winnen door drastisch te schrappen in die onvermijdelijke Scandinavische trek om de relationele perikelen, zeker in deze serie, veelal een semihoofdrol toe te kennen. Het boek kan dan van 410 naar 310 bladzijden.

Vier Sterren.

Leesvolgorde:

  1. Het stille meisje
  1. Het familiegraf
  1. De discipel
  1. Wat verborgen is

PS: Het is wrang. De realiteit haalt de fictie in. Enkele weken geleden, voor aanvang van het lezen van dit boek. Puur bij toeval, al zappend – ik kijk weinig tv- wordt in een soort show aan twee vrolijke, uiterst verzorgde meiden van een jaar of 18, 19 de vraag gesteld wanneer de Tweede Wereldoorlog was. Door de vraag word ik getriggerd om te kijken. Na een hoop gegiechel en gedelibereer komt na enkele minuten het antwoord:  1968. Hilariteit alom. Dit kun je niet verzinnen. Overigens ambities als seriemoordenaar heb ik niet.

Jac Claasen.

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s