Jac las: Conclaaf-Robert Harris***1/2

conclaaf

Robert Harris – Conclaaf: Een beschouwing.

Een nieuwe paus moet gekozen worden. Dit gebeurt in een conclaaf. Een bijeenkomst van de stemgerechtigde kardinalen, 117 in getal later onverwacht aangevuld tot 118 in aantal, die in het diepste geheim, stemronde na stemronde, beslissen wie de machtigste christelijke leider ter wereld zal worden.

Harris heeft zich uitermate goed ingeleefd en gedocumenteerd. En daar houden we van. Geen geknip en geplak maar gedocumenteerd bronnenonderzoek. Dat blijkt ook wel uit zijn dankbetuiging.

Robert Harris heeft een mooie thriller geschreven over dit verbazingwekkende proces, waarover relatief weinig bekend is. ( Het bijvoeglijk naamwoord literair laten we voor wat het is).  Immers al hetgeen beschreven is, wordt na elke stemronde verbrand. De procedures zijn bekend, het verloop kan in het beste geval gereconstrueerd worden.

Hoofdpersoon is Jacopo Baldassate van geboorte en genaamd kardinaal Lomeli van het bisdom Genua, deken van het college van kardinalen en de manager die dit grootse gebeuren in goede banen moet leiden. Een thriller zonder (serie)moordenaars, zonder lijk, zonder bloed, botsplinters en weke delen die op de muren geplakt zitten en zonder drankzuchtige, chagrijnige inspecteurs met relatieproblemen.

We hebben wel een plaats delict, een mooiere pd kun je moeilijk vinden: de Sixtijnse Kapel is de schouwplaats waar de kardinalen hun strijd voeren met campagnetechnieken, die doen denken aan de achter ons liggend presidentsverkiezingen. Het gekuip, gekonkel en geïntrigeer zijn niet van de lucht, niets menselijks is de kardinalen vreemd.

De strijd tussen de traditionalisten en  ruimdenkenden beheerst het strijdtoneel, maar Harris vergeet niet de financiële schandalen aan te tippen.

Harris heeft een heerlijke slome thriller geschreven in een gedragen en soms wijdlopige stijl. De eerste 100 bladzijden zijn niet bijzonder meeslepend; als je daar doorheen bent ontrolt zich een spannend verhaal met een bijzonder einde na het einde.

3½ sterren.

Jac Claasen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s