Samen Gelezen- Karin en Corina: Vlinder-Arie van Driel***

vlinder

Met dank aan Arie van Driel voor het recensie-exemplaar.

Auteur: Arie van Driel

Uitgever: Uitgeverij Oostland

Aantal pagina’s: 175

Genre: Literaire Roman, Novelle

Verschijningsdatum: november 2016

Over de auteur:

Arie van Driel is auteur van onder meer de bestsellers Ik wil mijn kind terug en Onder de brug vond ik mezelf. Daarnaast leverde hij bijdragen aan een aantal verhalenbundels, waaronder Passie aan de IJssel en Stil Leven.

Cover:

(Karin) Ik zou dit boek op cover niet oppakken. Maar na Vlinder gelezen te hebben snap ik de keuze wel helemaal. De achterflap weet me wel direct te triggeren en spreekt aan.

(Corina) Ouderwets, niet heel spannend en ik zou hem normaliter laten liggen. Nu kregen we hem toegestuurd en dan kijk je wel naar de achterflap en denk je ..”Oké kan zomaar wat zijn”

Achterflap:

Tjabbe is begin zestig, dertig jaar ouderwets gelukkig getrouwd met Suzanna. Wanneer de twintig jaar jongere Lammy zich met een ferme handdruk voorstelt als zijn nieuwe collega, gebeurt het. Na 34 jaar ontdekt Tjabbe hoe het voelt om weer verliefd te zijn. Opspelende hormonen. Vlinders tussen de oren, in zijn hoofd; maar hij voelt ze op een wonderbaarlijke manier fladderen door zijn buik. Tjabbe houdt echter zielsveel van zijn vrouw. Lammy, moeder van een puber, heeft een scheiding achter de rug en mist daardoor de behoefte om een nieuwe man in haar leven toe te laten. Vanaf de zijkant ziet Suzanna hoe haar man en Lammy, gevangen in een web vol hartstocht en verlangen,  desondanks langzaam naar elkaar toe kruipen.

Romantiek. Humor. Wanhoop. Lavendel. Emoties. Dromen. Fictie.

Mening:

(Karin) Tjabbe, Suzanna en Lammy. De driehoek waar Vlinder om draait, waaruit het verhaal afwisselend verteld wordt en het begint gezien vanuit Tjabbe. Het verhaal voelt direct alledaags en huiselijk aan en de nieuwe verliefdheid van Tjabbe lijkt rationeel benaderd te worden.

Tjabbe en Suzanna zijn dertig jaar getrouwd, Tjabbe en Lammy komen met elkaar in aanraking via het werk. Beiden zijn auteur en leveren een eigen bijdrage in een verhalenbundel, welke op korte termijn gelanceerd gaat worden.

En daar begint het ‘gedonder’.

(Corina) In een vlotte simpele schrijfstijl neemt Arie je mee door het leven van Tjabbe, Lammy en Suzanna. En echt, het leest vlot maar echt diepgang mis je van af het begin af aan. Toch blijf je lezen want “Waarom niet?”

(Karin) Het leest ontzettend lekker en vlot weg. Van Driel beheerst een kundige pen en dat maakt het lezen een meer dan fijne gewaarwording. Bij dit soort vakmanschap had ik dan juist graag meer diepgang gezien in het geheel.

Er gebeurt eigenlijk niet zo heel veel en vanuit de wisselende perspectieven worden dezelfde gebeurtenissen anders beleefd maar toch is het ook herhaling. Ook de personages zelf blijven wat aan de oppervlakte maar degene die mijn sympathie weet te stelen is Suzanna. In zoverre, ik heb met geen enkel personage echt binding wat ervoor zorgt dat ik zowel grijnzend als soms bijna geïrriteerd verder lees. En daar houd ik dus wel van!

(Corina) Misschien geeft het je hersens niet die boost maar hoe lekker is het om eens niet constant na te hoeven denken?
Het plot is eigenlijk zo klaar als een klontje en toch geniet je van de gedachten kronkels van de hoofdpersonen. Wat maakt het uit, je geniet van alles en het is herkenbaar want hoe gek is het? Verliefd worden na zoveel jaar? Kan het en heeft het toekomst? Daar gaat het om en dat is vlot beschreven.

(Karin) De chemie tussen Tjabbe en Lammy is zeker voelbaar, maar ook daar weinig uitdieping en de verliefdheid is zoals hij is. De vraag is wat doe je daar op deze leeftijd wel of niet mee?

Richting einde komt daar een wending die ik niet aan zag komen. Ik tuin er met open ogen in en sla nadenkend maar voldaan het boek dicht. Hoe een ‘zooitje’ op de plek weet te vallen en je je daar zelf vervolgens heerlijk een mening over kunt vormen.

(Corina) Al met al een lekkere feelgood roman, met een geinige twist. Echt toch hele fijne uurtjes aan beleefd.

Conclusie:

(Karin)

Schrijfstijl: 4

Originaliteit: 3

Psychologie: 3

Leesplezier: 3.5

Plot: 3

(Corina)

Schrijfstijl: 4

Originaliteit: 3

Psychologie: 2.5

Leesplezier: 4

Plot: 3

Unaniem drie dikke sterren voor Vlinder.

Karin Meinen en Corina Nieuwenhuis.

 

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s