Jac las: De fouten-Herman Brusselmans

de-fouten

 

Herman Brusselmans – De fouten

De  neerlandicus Johannes Huyghe ( pseudoniem van Lionel Keure) heeft een ongeautoriseerde biografie geschreven van Herman Brusselmans, genaamd “ HB, de jonge jaren.”  Herman heeft een medewerkster van uitgeverij Paranthèse omgekocht om zo het manuscript in handen te krijgen . Het is een geschrift van niks, een complete rotzooi, een geschriftje van niks, bevattende zowel opvallende als verdoken fouten.

Herman gaat de fouten corrigeren en doet dat het hele boek door als volgt: Een zin van Huyghe wordt gepareerd met een mitrailleurvuur van ware feiten. Laat ik u een voorbeeld geven.

Na zijn verliefdheid op Wendy van de ijzerfabriek zou Herman Brusselmans in zijn jonge jaren nooit meer verliefd worden.

Huyghe doelt met Wendy van de ijzerfabriek op Nancy van de bandenfabriek. Er was geen ijzerfabriek in Hamme, wel een koperfabriek en daar hadden ze wel een Wendy in de familie, maar die was drie dagen na haar geboorte gestorven aan het ontploffen van haar levertje.

Daarna barst Brusselmans los met een lawine van namen, feiten, belevenissen, meningen, anekdotes over zijn jeugd- en puberjaren, zijn schooltijd, zijn ouders en overige familieleden, buren en de wederaardigheden met Mona, Phoebe en Alathea resp. zijn vroegere echtgenote, zijn huidige vriendin en  zijn mogelijke toekomstige vriendin. Alles rijkelijk gelardeerd met veelal absurde humor. Dit gaat zo voort, fout na fout.

In de laatste hoofdstukken bespreekt Brusselmans de literatuur als zijnde zijn vak, het vak waarvan hij hoopt dat hij het steeds beter gaat beheersen maar ook zijn strijd tegen de demonen, schijngedachten, angsten, geheugenproblemen, paranoïde, wanen, stemmen, geestelijke aberraties, overgevoeligheid en de wil om ooit –zo snel mogelijk – een keuze te maken tussen zelfmoord en de overheersing van de wereld.

De toonzetting van de laatste woorden mag zwaarmoedig en bitter klinken, het boek blinkt uit in een excessieve hilarische vertelwijze. Ik ben een lezer die met een zekere regelmatige onregelmatigheid boeken van Brusselmans leest. Het aantal gelezen boeken beperkt zich tot zes of zeven misschien, slechts 10 percent van het verzameld werk. Boeken van Brusselmans moet je niet in een of twee dagen lezen. Neem je tijd en consumeer elke dag 20 of 30 bladzijden. Dan kom je per dag zwans voor een week tegen. ( De moeder van zijn eerste vriendin heette Griet Vlerick – Susponse en gaf naschoolse yoga aan moslimkinderen).

Ik zou er voor willen pleiten om overal waar de pseudoreligie, mindfulness genaamd, wordt ingezet om het geluk maakbaar te maken of stress of burn-outs te bestrijden,  de dure lifestyle en life coaches aan de kant te zetten en te vervangen door ereaders gevuld met het oeuvre van Brusselmans. De voordelen zijn evident: enorme kostenbesparingen, deelnemers leren wat humor is en HB zijn portemonnee neemt in omvang toe.

Het is duidelijk. Brusselmans heeft een parodie gemaakt op zijn eigen biografie, die er ongetwijfeld ooit zal komen.

Vergist u zich niet, De fouten is een zeer rauw boek dat nochtans nergens ontspoort.

Gezien mijn beperkte kennisname van de gelezen werken durf ik uiteraard geen uitspraak te doen over de kwaliteit van deze roman in relatie tot zijn ander werk. Een ding is zeker. Het leesplezier was enorm.  Wie van Monty Python houdt of Jeske fet vindt, dan is de groteske en bizarre humor van  Herman Brusselaars een meer dan waardige opvolger.

PS: heeft u de fout op de cover ontdekt?

Jac Claasen.

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s