Samen praten met: Marieke Frankema

marieke

Over Marieke:

Ik doe een boel. Zingen, dansen, (stem-)acteren, schrijven, lesgeven, werelden creëren, mijn wereld vormgeven, dat zijn allemaal dingen waar ik erg blij van word. En ik doe ze het liefst allemaal tegelijk. Niet dat dat kan – zelfs als vrouw kun je niet zo veel dingen tegelijkertijd – maar ik leef het leven waar ik zo van hou en weet al mijn passies te combineren in mijn werk als zangeres, musicalactrice en schrijfster.

(Bron: http://www.mariekefrankema.nl)

Het interview:

1: Je schreef voorheen fantasy en nu een kinderboek, vanwaar de ommezwaai?

Voor mij is het eigenlijk niet zo’n ommezwaai. Ik werk al heel lang met kinderen en heb al heel veel voorstellingen met en voor kinderen gemaakt. Ik wil ook al heel lang kinderboeken schrijven. Er liggen al meerdere concepten klaar, in allerlei stadia van gevorderdheid. Hotel Silvermaen is wel het eerste kinderboek dat ik heb afgemaakt. Het boek heeft met twee fantasy-voorgangers (Dochter van de Zilv’ren Maan en Offer in de Mist) gemeen dat de show eerst op de planken kwam en dat daarna pas het boek verscheen. Wat dat betreft past het boek dus ook in het plaatje, hahaha.

2: Hotel Silvermaen was/is in eerste instantie een musical. Nu heb je het in boekvorm “gegoten”. Heb je daar dingen voor moeten veranderen?

Niet heel veel. Hoewel het heel anders schrijven is, want een script is voornamelijk dialoog, kon ik behoorlijk trouw blijven aan het verhaal. Ik vind het juist een leuke uitdaging om ook de visuele grapjes en bijzonderheden, die toch behoorlijk theatraal zijn, zo te beschrijven dat ze ook in boekvorm overeind blijven. Ik merk wel dat ik in het boek veel dieper heb kunnen ingaan op dingen die je in het theater niet zo een, twee, drie voor elkaar kunt krijgen. Nannette heeft een veel grotere gedachtewereld gekregen dan ze in de musical had, bijvoorbeeld. Het voelt dus eerder alsof ik het verhaal heb verrijkt, en niet zo zeer heb veranderd.

silvermaen_omslag

3: Hoe lastig is het om je te identificeren  met kinderen, zodat je een voor hen fijn boek schrijft?

Ik vind dat niet zo lastig, om eerlijk te zijn. Dat komt doordat ik ook nu nog veel met kinderen werk en op die manier me kan blijven inleven in hun manier van denken, de dingen waar zij mee bezig en die hen raken.

Ik heb een klein legertje aan proeflezers ingezet toen de eerste versie van Hotel Silvermaen klaar was. Kinderen van vriendinnen, mijn eigen leerlingen en die van mijn vader (die meester is) zijn ingeschakeld om het verhaal te verbeteren. Op die manier krijg je ook wel een duidelijk beeld van ‘ben ik goed bezig, ja of nee.’

4: Bij Hotel Silvermaen zit ook een cd, zijn dat dezelfde liedjes als van de musical?

Ja, ik heb juist de liedjes van de show genomen en verwerkt in de tekst. Wel zijn de liedjes zowel qua tekst als muziek uitgebreid en verder ontwikkeld. De nieuwe versies zullen worden gebruikt in de geplande theatertournee van 2017.

5: Bij de musical van Hotel Silvermaen was je wel betrokken, maar trad je zelf niet op. Dat ga je nu wel doen, waarom was dat?

Hotel Silvermaen was voor ons als creatives een pareltje. We hebben altijd geweten dat we daar ooit nog iets mee zouden doen. Ik heb me in 2006, vlak na het schrijven van het stuk, heel bewust afzijdig gehouden van het repetitieproces (totdat ik, toen het stuk grotendeels stond, achtergrondkoortjes mocht gaan meezingen). Dat deed ik omdat ik er toen zo diep in zat, dat ik niet goed open kon staan voor de creativiteit van de andere makers, zoals de muzikaal leidster en de regisseur. Ik wilde dat zij alle vrijheid kregen om het stuk vorm te geven naar hun visie, zonder dat ik met kromme tenen in een repetitie zat omdat ik iets ‘helemaal niet zo bedoeld had!’

Nu, zoveel jaar later, heb ik voldoende afstand tot de musical om wel mee te kunnen in de creative flow van een ander en vind ik het juist interessant om te kijken hoe onze gebundelde krachten het stuk nog hoger kunnen tillen.

6: Waar komt de inspiratie voor de liedjes vandaan? Overleggen jullie dat samen?

Jenneke Wouters schreef de muziek in 2006. We hadden weinig tijd en ik vertrouw haar volkomen, dus veel van de liedjes hoorde ik pas toen ze af waren. We vinden het ook leuk om elkaar te verrassen met een lied of scene waar we zelf laaiend enthousiast over zijn. Wanneer het voorkomt dat het niet zo soepeltjes gaat, kunnen we altijd overleggen over het hoe en wat, en elkaar verder helpen.

Met de nieuwe arrangementen, waarbij Siep Glastra van Loon ons team kwam versterken, wist Jenneke zo duidelijk waar ze naartoe wilde, dat de muziek echt als een cadeautje naar me toe kwam. Juist dat ik niets had gehoord tot ik mocht gaan inzingen, maakte dat ik extra genoot. Ik grijns nog steeds breed als ik terugdenk aan de eerste noten die ik hoorde van tante Dora’s tweede solo. Heerlijk om ook elkaar te mogen raken met onze creativiteit.

7: Wij zagen recensies van volwassenen over je boek. Is dat gek? Hoe kom je achter de reacties van de kids zelf?

Is dat gek? Voor mij niet. Ik lees als volwassene graag kinderboeken, en ik denk dat veel ouders en leerkrachten het boek kunnen vinden dankzij die recensies van volwassenen. Reacties van kinderen krijgen is iets lastiger, omdat die online wat minder vertegenwoordigd zijn. Maar een foto van je neefje, breed grijnzend met jouw boek op schoot, of de glimmende ogen van een leerling die nog maar twee bladzijden heeft gelezen en het nu al leuk vindt, dat soort dingen verneem je wel. Of kinderen die contact met je zoeken omdat ze een boekbespreking houden over jouw boek. Als een paar van dat soort positieve reacties mij bereiken, dan ben ik natuurlijk dolblij! En nog leuker is om te weten dat dat het topje van de ijsberg is.

8: Kunnen we na fantasy en een kinderboek nog meer andere genres verwachten? We zagen bijvoorbeeld dat je een paar romantische verhalen hebt geschreven maar nog geen uitgever hebt. Zit daar al progressie in?

Ik zou heel graag ook meer gaan doen met romantische verhalen. Het klopt dat ik wat ‘feelgood’ betreft op zoek ben naar een uitgever. Er zijn lijntjes uitgegooid, maar het duurt altijd even voordat je daar iets op hoort. Ik duim dat ik snel meer kan vertellen, want het lijkt me geweldig om ook die kant van mij te mogen delen met de lezers.

Voor wie niet kan wachten, er is al een Engelstalige roman verkrijgbaar dat ik onder het pseudoniem Mary K. Franklin schreef. Dat e-book heet Blinded.

9: Als we op je website kijken zien we dat je über druk bent met heel veel veelzijdige dingen. Loopt je hoofd nooit over?

Ik ben een kei in lijstjes maken en ik kom om in de notitieboekjes, hahaha. Maar het is wel eens veel. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een fantasy-trilogie, moet twee voorstellingen maken met de kinderen die ik lesgeef, ben bezig met de promotie van Hotel Silvermaen, heb een pagina met schrijfoefeningen opgezet om andere (beginnende) schrijvers te ondersteunen en er willen nog meer verhalen graag op papier worden gezet. ‘Vroeger’ kreeg ik dat relatief makkelijk voor elkaar, maar nu ik ook nog een dochtertje van bijna anderhalf heb, word ik wel eens gillend gek. Maar ook dat gaat voorbij en ik mag niet klagen. Ik leef in ieder geval mijn dromen en ik geniet elke dag!

10: In je bio geef je al aan dat mensen niet te vangen zijn in woorden. Kun je toch proberen vier trefwoorden te noemen die bij jou horen?

passie

verhalen

creatieveling

doorzetter

Wij willen Marieke heel erg bedanken voor haar tijd en het kijkje in haar (schrijf) leven.

Als je kindjes hebt dan is Hotel Silvermaen zeker een aanrader! Dus mis hem niet!

 

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Eén gedachte over “Samen praten met: Marieke Frankema”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s