Riejanne schrijft: De donkere dagen voor Kerst

ikea-kerst-stoelen-klein

Alweer een jaar bijna voorbij, wat gaat dat snel! De feestmaand is weer aangebroken en de media laten ons dit ook aan alle kanten weten. Je hoeft de tv maar aan te zetten of the jingle bells vliegen je om de oren. Spotjes als: met Kerst hoor je samen te zijn, het familiefeest bij uitstek is dagelijkse kost op de tv momenteel. Maar wat als je geen familie hebt om deze dagen mee te vieren?  Wat als je je liefste dit jaar hebt verloren en dit de eerste Kerst is zonder je dierbare? Wat zijn de spotjes dan confronterend! Zou de media daar niet meer aandacht aan moeten besteden in plaats van aan het hoge feestgehalte? Iedereen roept dat met Kerst niemand alleen mag zijn, maar hoeveel zitten er alleen? Sta jij daar bij stil?

Als ik aan de mensen om me heen vraag wat ze zo leuk vinden aan Kerst hoor ik steevast: lekker eten! Goh, dat doe ik het hele jaar door en daar heb ik echt geen Kerstdagen voor nodig! Vraag je zelf eens af of je wat kunt doen voor mensen die wel alleen zijn met Kerst. Onze Crien is daar een prachtig voorbeeld van, want zij heeft onlangs iemand uitgenodigd om mee uit eten te gaan, omdat die vrouw anders helemaal alleen zou zijn. Jij snapt de ware Kerstgedachte Crien en daar zouden meer mensen een voorbeeld aan moeten nemen!

Kijk eens om je heen, ga met elkaar in gesprek en het belangrijkste: luister echt naar elkaar! Dan zul je zien en horen voor hoeveel mensen de decembermaand verschrikkelijk is. Mensen die zich verstoppen achter een facade om vooral niet te laten merken hoe eenzaam ze zich juist in deze periode voelen! Mensen die elke keer een beetje pijn ervaren als de gezellige spotjes op tv voorbij komen! Laten we de boodschap van Kerst weer terugbrengen naar waar het om gaat, namelijk samen zijn! En ja, als lekker eten daar voor jou bij hoort dan moet je dat ook zeker doen, maar zou dat eten niet nog veel lekkerder smaken als je ziet dat er iemand van geniet die anders alleen in huis zou zitten?

samen-niet-alleen

Een puntje van de Kerst waar ik zelf moeite mee heb is dat iedereen met Kerst ineens aardig is tegen elkaar. Iedereen die je tegenkomt op straat groet je, want het is immers Kerst. Zouden we elkaar niet het hele jaar door gewoon moeten groeten? En wat denk je van de landen die in oorlog zijn? Die geen enkele reden hebben om iets te vieren! Hoe hypocriet dat er tijdens Kerst altijd een wapenstilstand is, maar zodra de Kerst voorbij is schiet men elkaar weer een kogel door het hoofd! Als je twee dagen kunt stoppen met oorlogsvoering dan kan dat toch ook voorgoed? Laten we ons met ons allen voornemen dat we wat meer aan elkaar gaan denken, bruggen slaan naar hen die eenzaam zijn, om wat meer tot elkaar te komen!

Rest mij nu nog jullie een hele fijne warme Kerst te wensen, met hopelijk een knipoog naar het lekkere eten, maar vooral twee ogen gericht op de mensen om je heen!

dromen

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Eén gedachte over “Riejanne schrijft: De donkere dagen voor Kerst”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s