Jac las: Leven of dood-Michael Robotham*****

leven-of-dood

Michael Robotham schrijft ijzersterke, intelligente thrillers met een uitstekend plot en is voor mij een vaste waarde in de thrillerwereld. Zijn vaste hoofdpersonen zijn Joseph O’Loughlin, psycholoog die lijdt aan de ziekte van Parkinson en aan een moeilijk liefdesleven en oud politieman Vincent Ruiz. De verdenking en De afrekening vond ik beide zo goed, dat ik deze boeken binnen afzienbare tijd nog een keertje gelezen heb. Bleven gewoon vijf sterren. Tot nu toe zijn 8 delen verschenen met Joseph O’Loughlin als protagonist.

Ik citeer Wikipedia:

In 2004 debuteerde Robotham met de door media en lezers veelgeprezen thriller The suspect (De verdenking ), mede door de verbluffende plotwending. Het boek was de start van de succesvolle serie met in de hoofdrol de sympathieke en aan Parkinson lijdende psycholoog Joseph O’Loughlin. De serie werd razend populair en in 2015 schreef Robotham het achtste deel: Watching you. Hij schreef ook een aantal standalone thrillers, waaronder Life or death (2014), dat naar het Nederlands werd vertaald als Leven of dood. Het boek werd door lezers en vele media vol loftuitingen ontvangen en wederom geprezen vanwege de fraaie plotwendingen. Financial Times noemde het een van de beste thrillers van het jaar en dagblad The Australian noemde Robotham een thrillerauteur op de top van zijn kunnen.

De standalone thriller Leven of dood is een fraai hoofdstuk in het oeuvre van Robotham. Het verhaal speelt in Texas en verhaalt over Audie Palmer. Er is iets raars aan de hand met deze Palmer. Veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, weet hij een dag voor de dag van vrijlating te ontsnappen. Waarom doet iemand dit?

Langzaam wordt duidelijk dat Palmer verdacht wordt van het wegsluizen van zeven miljoen dollars, de buit van een roofoverval. In de gevangenis zijn talloze aanslagen op hem gepleegd. Zijn lichaam is een landkaart vol groeven en littekens van de verschrikkelijke mishandelingen die hij heeft moeten ondergaan. Hij laat niets los en behoudt zijn waardigheid in een hel van geweld.

Het boek bevat een aantal verrukkelijke bijrollen. Zo is daar Moss ( Mijn moeder wist niet hoe ze Mozes moest spellen), een mede gevangene die in een door en door corrupt systeem van politici, officieren van justitie en rechercheurs wordt vrijgelaten om achter Palmer aan te gaan. En FBI agent Desiree Furness, die zo klein is dat ze haar kleren op de kinderafdeling moet kopen. En daarmee vreselijk gepest wordt. ( Ik heb je nog niet gezien, ga de volgende keer maar op een stoel staan) Maar ze was geschikter, slimmer en vastberadener dan de meeste collega’s. En ze trekt zich gewoon niets aan van haar lengte of liever gezegd het gebrek daaraan. Zij is ook de eerste die gaat twijfelen aan de waarheid over alles wat opgeschreven en geconcludeerd is en aan de hand waarvan vonnis is gewezen.

Het boek kent twee thema’s. In de kern is het een liefdesverhaal, dat Robotham laat afspelen in een keiharde Amerikaanse samenleving. Daarnaast de ijzeren discipline van Palmer om zich aan zijn belofte te houden, een belofte die hij heeft gedaan aan de liefde van zijn leven.

De beschrijvingen van mensen steden, landschappen zijn levensecht. De achteloos neergeschreven details, zonder opdringerig te zijn, versterken de authenticiteit van het verhaal. De snelle afwisseling van de scenes bij de hoofdpersonen, de mooi uitgetekende diepgang van hun karakters geven blijk van een groot intellectueel vermogen bij de schrijver. Het boek telt 413 blz, verdeeld over 67 hoofdstukjes. Er ontstaat een sterk filmisch effect door de snelle camerawisselingen: hoofdpersonen en locaties wisselen elkaar vlug af. Dit leest niet alleen lekker, de veelvuldige scene- en perspectiefwisselingen versterken het “visuele” aspect van dit boek.

Vanuit het perspectief van de jagers en de opgejaagde wordt beschreven hoe de drie verhaallijnen bij elkaar komen in een bloedstollend ontknoping.  Laat je niet opjagen door de spanning en blijf rustig lezen. Het loont.

Ik heb genoten van het verhaal, een aantal uren ontspanning is gegarandeerd.

Vijf sterren.

PS: Ik vraag me af hoe lang het duurt vooraleer ik dit boek een tweede keer ter hand ga nemen.

Jac Claasen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s