Samen praten met: Ad van de Lisdonk

ad-l

Over Ad van de Lisdonk:

Ad publiceerde meer dan honderd juridische- en technische artikelen, en schreef een tweetal technische boeken. Ook verscheen er van zijn hand een Euro- en Millennium Doorstartgids toen de wereld nog dacht dat zij ten onder zou gaan aan de euro, het millennium, of allebei. Maar hoe leuk dat schrijven ook was, het bleef toch ook een beetje op werk lijken. En Ad wilde liever romans schrijven. Thrillers om precies te zijn…

Zijn eerste thriller Het Amazoneverbond verscheen in 2013 bij uitgeverij Crime Compagnie. Het boek haalt de achtste plaats in de Crimezone Hall of Fame en bereikt de 11e plaats als beste thriller van 2013. Twee jaar later vindt Het Amazoneoffensief zijn weg naar de fans. De recensies zijn opnieuw zeer lovend en dit boek scoort vrijwel overal 5 sterren. In 2016 verschijnt Het Amazoneconflict als afsluitend deel in de Amazone-trilogie.

Het Interview:

1: Je was eigenlijk bezig met een ander boek, maar opeens was daar toch deel drie van de Amazones en Laura. Hoe kwam dat zo?

Om writer blocks de baas te blijven (en de almaar in mijn brein oppoppende scenario’s niet te vergeten) schrijf ik altijd meerdere boeken tegelijk. Op het moment waarop ik vertelde dat er eerst een ander boek zou gaan komen, was dat ook zo. Maar een week later liep ik vast. Dat was in februari. Ik ben toen begonnen met Het Amazoneconflict en toen ik wakker werd was dat (in mei) gereed. Kortom: Het ging gewoon te makkelijk en te snel om weer terug te keren naar mijn andere verhaal.

2: Vele van je lezers weten het wel. Je dacht na deel 1 een afgesloten verhaal geschreven te hebben. Nu ligt er een trilogie. Hoe gek was het om te merken dat je lezers het anders zagen dan jij zelf?

Heel. Het heeft me een half jaartje gekost voor ik doorhad hoe ik toch door kon schrijven aan hetzelfde verhaal. Het had natuurlijk weinig zin de allegorie van het eerste deel te herhalen. Wel kon ik er nog een extra “laag” aan meegeven door gebruik te maken van thema’s als Pandora (Het Amazoneoffensief) en Lilith (Het Amazoneconflict).

3: Je schuwt geen maatschappelijke problematiek in de trilogie. Kunnen we dat in andere boeken ook verwachten?

Als dat het verhaal dient, zeker! Maar het hoeft er voor mij niet persé in hoor. Gewoon vermaak is ook leuk. Aan de andere kant is de wereld zo krankzinnig geworden dat je er als schrijver bijna niet aan ontkomt om je verwondering en/of ongerustheid te verwerken in de verhalen die je aan papier toevertrouwt.

4: Hoe laat je je inspireren voor het laten groeien van de vaste personages in boeken?

Bij de Amazones was dat makkelijk. Die zijn bijna allemaal echt. Ik hoefde alleen maar op te letten 🙂 Voor mijn nieuwe verhalen probeer ik weer zoveel mogelijk te denken aan echte personen, en als dat niet lukt put ik uit mijn fantasie. En nou maar hopen dat mijn fantasie net zo gestoord is als de werkelijkheid…

5: Achter elk deel zit veel research….. hoe doe je dat in combinatie met al je andere werkzaamheden en je privé leven?

Ik heb werkelijk geen idee. Het zou niet moeten kunnen, maar het kan. Nou ben ik wel getrouwd met een vrouw die er ook voor zorgt dat ik maximaal ruimte krijg om dit soort krankzinnige projecten aan te pakken. Dat helpt. Maar het is gekkenwerk. Weet je, als je eenmaal in flow bent, kost het geen energie (levert het zelfs energie op). Het is dan mogelijk om een periode lang dag en nacht door te kunnen schrijven en te zoeken. Achteraf krijg je dan wel een rekening gepresenteerd in de vorm van een griepje of een allergie voor een tekstverwerker, maar dan ligt je boek al bij de drukker 🙂

6: De beschrijvingen van plaatsen zijn vrij gedetailleerd. Heb je de plaatsen bezocht of ??

Heel veel wel. Het zal je verbazen hoeveel “echt” is in de Amazoneverhalen. Sommige plaatsen waren te gevaarlijk of te onbereikbaar. Die heb ik dan bekeken met Google Streetview en er zoveel mogelijk over gelezen, en bekeken op YouTube. Voor schrijvers is dat internet echt een uitkomst!!

7: Lees je zelf ook graag actie thrillers? Of vinden we in jouw boekenkast juist het tegenovergestelde?

Ik ben heel breed in mijn smaak, maar lees zelf toch ook wel heel graag actiethrillers ja. Toen ik naar Aruba emigreerde heb ik een groot deel van mijn boekenkast verkocht en/of weggegeven. Wat opviel is dat ik juist bij veel actiethrillers (zelfs degene die erg gedateerd zijn inmiddels) uiteindelijk heb gekozen voor de verhuisdoos op de achterzolder van mijn moeder in plaats van de verkoop…

8: Als je schrijft moet dat dan in complete stilte of mag er wel muziek aan?

Complete stilte als ik *ECHT* aan het werk ben. In de voorbereidende rondes gaat het vaak om het in mijn schrift met de hand schrijven van scenes en situaties. Dat kan ik prima in de trein doen, of in een restaurant, of op een terras, of… Zodra ik ga uitwerken en er onderliggende thema’s, taalgebruik, accurate achtergronden en referentiële integriteit (erfenis uit de IT – sorry) belangrijker worden, moet het stil zijn.

9: Waarom een vrouw als hoofdpersoon in de Amazones? En hoe lastig is het om je te verplaatsen in een vrouw?

Hahaha…. Tsja, wat zal ik daar nu eens op antwoorden. In het tweede en derde boek had een man misschien nog wel de hoofdrol kunnen spelen, maar in Het Amazoneverbond was dat onmogelijk. Het boek gaat juist over de vrouw, weliswaar vaak geïllustreerd aan de hand van verschillende manieren waarop mannen (en vrouwen) naar vrouwen kijken en met vrouwen omspringen, maar het zou raar zijn om dat door een man te laten ervaren. Ik had zelf niet het gevoel dat het moeilijker was om me in een vrouw te verplaatsen. Eerlijkheid gebiedt mij echter wel te bekennen dat ik mij van tevoren behoorlijk had ingelezen in hoe vrouwen denken en communiceren. De stapel boeken van “vrouwen-over-vrouwen” op mijn schrijfkamer is wel een meter hoog.

10: Je hebt op het moment een actie waarbij je kans maakt om in je volgende boek voor te komen. Gebruik je vaker mensen die je in het echt kent of via social media?

O ja! Vrijwel iedereen in de Amazoneboeken is echt. Een aantal acteren zelfs onder hun echte naam in het boek. Hahaha. Gelukkig vindt iedereen dat tot op heden erg leuk. Zelfs de lijken…

img_1967

 

Wij willen Ad heel erg bedanken voor zijn tijd om mee te werken aan dit interview, helaas niet zo als in eerste instantie de bedoeling was live onder het genot van een wijntje, maar tijdens  het uitwerken hebben we er wel één naast gezet voor het idee.

witte-wijn

 

Zijn jullie nieuwsgierig? Lees dan via de link de recensie van Corina van Het Amazoneconflict, vijf sterren it is!!

Corina las: Het Amazoneconflict-Ad van de Lisdonk*****

 

 

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Eén gedachte over “Samen praten met: Ad van de Lisdonk”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s