Mieke las: Gevangen Wind-Janine van der Hulst-Veerman****

ebook-cover-gevangen-wind-1

Gastrecensie:

Titel: Gevangen wind

Auteur: Janine van der Hulst-Veerman

Uitgeverij: Lieve Hart

Genre: Historische roman. 229 Bladzijden.

ISBN: 978-90-824803-1-3-NUR 342

Samenvatting:

Dit boek is een bundeling van 2 boeken van deze auteur: Gevangen wind en het eerder verschenen boek Lieve Hart!

Lieve Hart! verhaalt over het vissersleven van Huizen aan het begin van de vorige eeuw. De malaise in de visserij sloeg toe en toen de Zuiderzeewet in 1918 een feit werd, met als gevolg dat de Afsluitdijk gebouwd zou worden, betekende dat de nekslag voor de visserij in Huizen. Vele vissers gingen daarom kaas venten.

In het eerste deel van deze historische saga, over het visserijleven in Huizen anno 1906, leren we Marrie kennen. Door een noodlottig ongeval verliest ze haar vader en zorgt ze met haar moeder voor haar zes zusjes. Haar leven fleurt op wanneer ze Lammert de vissersknecht ontmoet. De moeder van Marrie heeft in eerste instantie bezwaar en waarschuwt haar om niet met Lammert om te gaan. Uiteindelijk zwicht Marries moeder en krijgen Lammert en Marrie verkering. In de laatste week van het visseizoen lijkt het noodlot opnieuw toe te slaan.

Gevangen wind is het vervolg op Lieve Hart! Marrie verlaat Huizen om elders een bestaan op te bouwen. Zou ze kunnen wennen aan de andere omgeving, gewoonten en gebruiken?

Mijn mening over de uitstraling van het boek:

De cover is prachtig: een vrouw in klederdracht uit Huizen. Past helemaal bij de inhoud van deze roman.

Mijn mening over de inhoud:

De auteur heeft een prettige schrijfstijl. Het boek leest als een trein. Vanaf de eerste bladzijde zit ik in het verhaal, proef ik de sfeer en voel mij als het ware thuis in het vissersdorp Huizen. Leef mee met de familie van Marrie. Hun wel en wee worden prachtig, ontroerend en realistisch beschreven. Het tijdsbeeld waarin dit verhaal speelt wordt goed weergegeven evenals de cultuur, gewoontes, geloof, het harde soms stilzwijgende en armoedige leven, zwoegen voor een inkomen en het risico wat daarbij hoort. Zwangerschappen, verlies, vreugde en tevreden zijn met wat er wel is kenmerken deze roman. Karakters worden voldoende uitgediept zodat je een goed beeld krijgt van de mensen.

Het was leuk en boeiend om te lezen hoe de visserij indertijd werkte, een idee te krijgen van de soorten vis, boten, werktijden en termen. Het boerenleven komt ook aan bod evenals hoe kaas wordt gemaakt en hoe de verschillende soorten ontstaan. Welke belangrijke taken vrouwen als vanzelfsprekend op zich namen en wat hun rol was binnen de familie.

Achter in het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen van woorden en uitdrukkingen die in het verhaal worden gebruikt. Heb genoten van deze roman en vind het een echte aanrader.

4****

Mieke Wijnants.

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s