Jac las: Dood de Vader-Sandrone Dazieri *****

Beschouwing over Sandrone Dazieri – Dood de Vader

Inleiding:

Wie een beetje op de hoogte is van de Tour de France weet dat er vier verschillende soorten bergbeklimmingen zijn, variërend van de vierde tot de eerste en moeilijkste categorie. Daarnaast bestaat de buitencategorie ( Hors Catégorie zoals de Tourmalet, of de Mont Ventoux). Je zou het een beetje kunnen vergelijken met de sterrenwaardering voor hotels of boeken. Ik heb wel eens het idee dat te gemakkelijk vijf sterren verstrekt worden aan boeken die niet echt tot die buitencategorie behoren. Sterreninflatie derhalve. Tot groot plezier van de uitgevers.

Dood de Vader van Sandrone Dazieri behoort tot de zeldzame thrillers – laten we ons maar even beperken tot deze nichemarkt- die het predicaat buitencategorie verdienen. Zoals De Da Vinci code, Ik ben Pelgrim, Wolf of De Berlijnse trilogie. Elke lezer heeft zo zijn eigen rijtje.

Dood de Vader is door mij gemist in 2015 maar gelukkig heeft Karin mij attent gemaakt op deze omissie. Dood de Vader telt 557 blz. en verstrekt je 10, 12 of misschien wel 14 uren puur leesplezier. Niet alleen zit je voortdurend op het puntje van je stoel, maar de spitse dialogen spetteren van de bladzijden af. En het boek bevat gelukkig veel dialogen. Om dat te begrijpen moeten we een korte schets geven van de twee hoofdrolspelers in dit drama, geen normale rechercheurs maar twee gemankeerde en getormenteerde geesten. Twee zielen die je op een gegeven moment omarmt en niet meer loslaat.

Hoofdpersonen:

Dante Torre is naar eigen zeggen 11 jaren opgesloten geweest in een silo. Ontvoerd. Door de Vader. Zonder enig verder contact met de buitenwereld. Hij weet te ontsnappen. Ze noemen hem de jongen van de silo. Dante is hoogbegaafd, briljant en een expert in het aflezen van menselijk gedrag en in staat daar verstrekkende conclusies uit te trekken. Dante is ook een autist. Hij alleen kent de structuur van de “dozen des tijds” in zijn appartement. Hij heeft last van claustrofobie en spasmen. Zijn linkerhand is een grote klomp littekenweefsel – alleen duim en wijsvinger functioneerden nog – en zit altijd in zijn zak. Fysieke en psychische problemen te over.

Colomba Casselli ( CC) is een anarchocop van het zuiverste water. Een granieten schoonheid van 1 meter 80 met groene ogen die fel oplichten als ze kwaad is. Na de Ramp is zij moeizaam hersteld maar nog niet terug in dienst. Zij wordt nog steeds geteisterd door paniekaanvallen vol schimmen en doodsangsten. Het gevolg van het overleven van een aanslag op een restaurant in Parijs. Zij heeft lak aan procedures en is tegendraads. De dialogen met andere rechercheurs en meerderen zijn nogal eens hilarisch. ( “Ik heb er een erekwestie van gemaakt om mijn leven niet te laten leiden door gezond verstand”).

Synopsis (kort)

Dit duo raakt betrokken in een verdwijning van het jongetje Maugeri en zijn onthoofde moeder. Dante ontdekt een fluitje opgehangen aan het verkeersbord. Hij kent dat fluitje. De Vader laat weten dat hij terug is. Maar niemand gelooft hem. Het onderzoek is de opmaat naar een groot aantal bizarre ontwikkelingen. Dante en Colomba worden het wild waarop gejaagd wordt.

De samenwerking en de interactie tussen Dante en Colomba zijn van groot belang voor de ontwikkeling van het verhaal. Beide protagonisten worden als mensen van vlees en bloed neergezet met een diepe inkijk in de psyche. Dit geldt minder voor de Vader.

“De Vader was slechts een artiest die van zijn werk hield, want op het allerhoogste niveau streefden kunst en wetenschap op dezelfde manier naar schoonheid. Naar het absolute.”

Conclusie:

Dazieri verstaat de kunst om regelmatig met nieuwe informatie aan te komen zetten die het verloop weer op zijn kop zetten of er een onverwachte draai aan geven. De ontknoping is razend spannend en bizar. Vermeldenswaard de beschrijving van de drie seconden durende bomaanslag. Grote klasse en a-dem-be-ne-mend. Een van die zeldzame boeken die best wat langer hadden mogen duren.

Waardering: Vijf sterren.

Opmerkingen:

Wat mij verbaast is het feit dat Dazieri nu plotseling komt boven drijven. Er moeten in Zuid en Midden Europa en andere westerse taalgebieden toch meer talenten zijn die een mooie thriller kunnen neerzetten? Ik kijk echt uit naar de volgende thriller van Dazieri.

Tot slot nog het volgende. Voor mij ligt de vierde druk uit 2016. Xander is een lakse uitgever. Wat te denken van postale recherche ( eenheid voor digitale misdaadbestrijding), steak-outs ( posten, observeren), ga niet langs start ( ga niet langs af) etc. Waarom zijn dit soort verminkingen niet aangepast?

Jac Claasen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

3 gedachten over “Jac las: Dood de Vader-Sandrone Dazieri *****”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s