Jac las: Weg zonder genade-John Hart

johnhart

 

Weg zonder genade is het  eerste boek dat ik van John Hart lees. De vertaling van de Engelse titel Redemption road is vreemd te noemen. Redemption heeft een mij bekende financiële achtergrond : aflossing, afschrijving of amortisatie. Maar kan ook gebruikt worden in een ander verband: verlossing, zaligmaking of vergiffenis. De titel zou wellicht moeten luiden Weg van de genade!

John Hart is een ervaren en goed schrijver. Dat is aan alles te merken. Hij zet een hard en rauw boek neer, zonder een greintje humor, en vergroot een donkere en gewelddadige samenleving uit met sadistische gevangenisbewaarders en een meedogenloze gevangenisdirecteur. In de broeierige kleffe hitte van North Carolina is een small town girl op zoek naar spanning en sensatie met als gevolg een levensgroot trauma. Corruptie, overspel en racistische spanningen, harde politie agenten met een levensgrote tunnelvisie. Alles komt voorbij. Maar ook  die heerlijke 89 jarige advocaat, “Crybaby” Faircloth Jones. Hoe hij aan die bijnaam komt moet u zelf maar lezen. Ook hoe hij er af komt. Alle clichés over het diepe zuiden worden op een hoop gegooid. Maar wel heel vakkundig en meeslepend. En misschien is het ook niet anders.

Het motto van Adrian Wall, de hoofdpersoon, is : overleven is geen zonde. Het grote thema is dat van de schuld en de onschuld. Het boek kent een vliegende start, een brede basis met goede plotwisselingen maar een langdradig slot vol extreem geweld. Zo langdradig, dat ik op een gegeven moment maar een ander boek ben begonnen. Er kwam geen einde aan. De personages wekken geen empathie op, noch Adrian Wall, noch rechercheur Elizabeth Black, de andere hoofdfiguur. De karakters zijn oppervlakkig, clichématig. De persoon van de dader wordt in het geheel niet blootgelegd en verder psychologisch ontleed.

Hart is vakman genoeg om alle verhaallijnen, hoe onwaarschijnlijk ook, fraai bij elkaar te laten komen. De slotconclusie: een gemiddelde thriller.

Jac Claasen.

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s