Corina las: Gevangen Wind-Janine van der Hulst-Veerman****

ebook-cover-gevangen-wind-1

Met dank aan Uitgeverij Lieve Hart voor het recensie-exemplaar.

Over de auteur:

Janine van der Hulst-Veerman verdiepte zich in het leven van vissers en venters aan het begin van de 20e eeuw. Zij debuteerde eind 2013 met de historische roman Lieve Hart! .Voor het vervolg van Lieve Hart!, Gevangen Wind en voor het Nawoord Kaas en Duitse Kruiers, kreeg zij toegang tot familiearchieven en -verhalen van kaasgroothandel Visser Kaas. Beide romans bevatten historische feiten aangevuld met fictie.

De cover:

Past 100% bij de titel en het feit dat het een historische roman is. Dat wil niet zeggen dat ik het perse heel mooi vind. Maar ik hou wel van historisch dus ja ik lees de achterflap.

De achterflap:

Gevangen Wind is het vervolg op de historische roman Lieve Hart! Beide romans zijn in deze uitgave gebundeld.

Lieve Hart! verhaalt over de jonge creatieve Marrie in het begin van de 20e eeuw. Zij leeft een armoedig bestaan in het vissersdorp Huizen en wordt verliefd op Lammert de vissersknecht. Marries moeder waarschuwt Marrie voor Lammert. Zal Marrie naar moeder luisteren?

In Gevangen Wind verlaat Marrie Huizen om elders een bestaan op te bouwen. Zou ze kunnen wennen aan de andere omgeving, gewoonten en gebruiken?

Mijn mening:

In niet al te lange hoofdstukken en een redelijk simpele, maar hele fijne schrijfstijl word je meegenomen door het leven van Marrie vanaf het jaar 1906. Boven elk hoofdstuk staat duidelijk in welk jaar je zit en wie het verhaal vertelt.

Vanaf de eerste regel geniet ik van het ouderwetse, het Huizers taalgebruik en de gebruiken. De verloren gegane beroepen, de klederdracht, ik waan me in de 20ste eeuw en zie het voor me! Janine weet het zo te brengen dat je zo mee voelt met Marrie en haar angst voor wat de mensen zullen zeggen en je voelt met haar mee als ze verhuist en maar niet kan wennen aan dat zo andere leven en de gebruiken.

Lammert is in eerste instantie een onsympathieke man, die heus wel weet wat hij in die tijd teweeg brengt met zijn gedrag. Toch voel ik ook wel met hem mee, want de kerk, de mensen, sommige dingen durf je niet toe te geven. Wat als je ouders zich van je afkeren?

In deel twee gaat Marrie met Lammert een nieuw leven beginnen en in de huidige tijd zou je denken “Meid je bent niet goed!!” Want geen enkele geëmancipeerde vrouw zou pikken wat Marrie pikt. En juist dat vind ik mooi beschreven door Janine. De twijfels van Marrie, maar ook het hele decor van hoe het toen nu eenmaal ging.

Tegen het einde van het boek (1927) zie je langzaam de modernisering opkomen en wat dat doet met de mensen en met de economie in vooral de kleine vissersplaatsen. Ook zo mooi en treffend beschreven en Marrie haar reactie op de automobiel vond ik subliem en er zit ZO een waarheid in.

Conclusie:

Een mooie, pakkende maar zeker geen moeilijke roman waar je je waant in het begin van de twintigste eeuw. Mooi gedaan als je van geschiedenis houdt en wil weten hoe het toentertijd ging in een kleine gemeente.

Vier sterren in zijn totaliteit.

Corina Nieuwenhuis.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

2 gedachten over “Corina las: Gevangen Wind-Janine van der Hulst-Veerman****”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s