Samen praten met: Anita Terpstra

Anita .png

Door Anita:

Ik verslind bio’s van schrijvers. Ik wil weten hoe oud ze zijn, waar ze zijn geboren, met wie ze getrouwd zijn, of ze kinderen hebben (zie je, denk ik dan, zij hebben óók kinderen en vinden toch de tijd om een briljant boek te schrijven, dus geen smoesjes meer!), welke afwijkingen ze hebben (heeft iedere schrijver, en ja, dat betreft hier helaas meervoud) enz. En nu moet ik zelf met de billen bloot. Truth is: ik schrijf liever een boek dan een korte bio over mezelf. Want wat moet ik over mezelf vertellen? Ik weet het, ik wacht gewoon met het verder invullen van deze bio tot ik van jou hoor wat je van me wilt weten. Deal? Oké, tot die tijd: ik ben op een leeftijd dat ik die liever geheim houd, ben geboren in Hallum, getrouwd (of eigenlijk, geregistreerd partner), heb twee schatten van zoons en over al mijn afwijkingen kan ik een heel boek schrijven!

( http://www.anitaterpstra.nl/ )

 

terpstrasamen

Het interview:

1: Samen is alweer je vijfde thriller, hoe ben je gegroeid in het schrijfproces?

Volgens mijn uitgever ben ik gegroeid, maar zelf vind ik het lastig om te benoemen waar dat dan uit blijkt. Elk boek is namelijk een enorme worsteling! Iedere keer dat ik een eerste versie naar mijn uitgever stuur, heb ik een “prullenbakmoment”. Dan vind ik het zo slecht dat ik het liever in de digitale prullenbak gooi. 

2: Er is weinig over jou te lezen in je bio, is dit toeval of met een reden?

Ik vind het zo saai om dingen over mezelf te vertellen. Maar mochten er brandende vragen zijn, dan beantwoord ik die graag. 

3: Samen speelt zich af in Amerika. Ben je daar ook geweest voor research of was Google your best friend?

Google, Google Earth en Google Maps waren inderdaad my best friends. Maar niet alleen Google, ik heb ook veel tv-series bekeken, boeken gelezen en mensen gesproken. 

4: Wat of wie bracht de inspiratie om te gaan schrijven? En hoe vinden we je tijdens het schrijfproces?

Het “wat” was een dertigers dilemma. Ik was net begonnen aan mijn eerste baan (vrij laat, omdat ik na journalistiek nog een studie ben gaan doen: kunstgeschiedenis) en na een koude, donkere, vreselijke winterdag kwam ik na het werk bekaf en hongerig thuis in mijn lege flat en dacht: is dit het nou? Ik wilde mijn eigen verhalen vertellen, niet die van anderen.

5: Je schrijft thrillers en tot nu toe alleen stand-alones, kunnen we daar verandering in verwachten? Bijvoorbeeld een roman in plaats van een thriller?

Voorlopig heb ik mijn handen vol aan thrillers, maar zeg nooit nooit!

6: Samen is nog niet zo lang uit, maar krijgt voornamelijk lovende kritieken, zo ook door onze Karin. Geeft dat druk voor een eventueel volgend boek? En is die al in de maak?

Nee, dat geeft geen druk, gek genoeg. Ieder boek is anders. Tijdens het schrijven ervan valt alles en iedereen weg, dan wil ik alleen het verhaal vertellen dat ik in mijn hoofd heb. Inmiddels heb ik een idee. Dat werk ik nu uit, om te zien of het verhaal genoeg potentie heeft om een boek te worden.

7: Er zijn boeken van jou vertaald naar onder andere het Frans en Duits, wil je de vertalingen dan ook in je eigen boekenkast?

Jazeker!

8: Heb je zelf een volle boekenkast en zo ja, wat kunnen we daar in vinden?

Ik heb een boekenkast die inmiddels uitpuilt. Ik geef veel weg, omdat ik mijn liefde voor lezen graag wil overbrengen op anderen.

9: Je hebt journalistiek gestudeerd, helpt dat met schrijven?

Dat denk ik wel. Niet alleen omdat ik geleerd heb om te schrijven, maar ook omdat journalisten nieuwsgierige mensen zijn. Als je een boek schrijft, wil je ook alles weten wat met je verhaal te maken heeft, anders kun je dat niet op een geloofwaardige manier op de lezer overbrengen. Maar in mijn geval was journalistiek alleen niet voldoende. Het schrijven van boeken is toch heel anders en ik heb dan ook verschillende cursussen gevolgd om me daarin te bekwamen. 

10: Er zit in Samen een briljante plot twist. Bedenk je die tijdens het schrijven of heb je die in je hoofd en schrijf je daar omheen?

Ik weet inderdaad van te voren in grote lijnen wat ik wil vertellen. Dat geeft me houvast. Maar soms bedenk ik tijdens het schrijven iets nieuws.

Wij bedanken Anita voor haar tijd om onze vragen te beantwoorden! Zijn jullie nieuwsgierig geworden naar haar laatste boek Samen?

Klik dan op de link naar de recensie van Karin:

Karin las: Samen-Anita Terpstra****

Aanrader!

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Eén gedachte over “Samen praten met: Anita Terpstra”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s