Jac las: Wolf-Mo Hayder*****

wolf-mo

Mo Hayder – Wolf

Het kan raar lopen met een boek dat je beklijft.

In mei 2015 las ik Wolf. Geleend bij de bieb. Het boek maakt een verpletterende indruk, vijf sterren waard.  Een paar maanden geleden lag bij de boekhandel de zesde druk. Een mooie uitgave van €9,99. Voor dat bedrag kon ik dit boekwerkje toch niet laten liggen?

Nu begin november 2016 heb ik Wolf opnieuw gelezen. Waarom? Ik was erg benieuwd of de indruk van 18 maanden geleden stand zou houden onder druk van de tijd, de herinnering en al het moois dat je in de tussentijd weer verorberd hebt.  Een boek dat indruk op je maakt leeft voort in je herinnering. Grote stukken van het plot staan gebeiteld in het geheugen. Zoals de scene waarbij hij Jacqui Kitson, die wel wat wil, de auto uitgooit. Maar bepaalde zaken verflauwen en soms lijkt het wel of de nullen en enen op je harde schijf overschreven worden door andere en nieuwere informatie.

Laat ik maar met de  conclusie beginnen: de thriller staat nog immer als een huis en mijn waardering blijft onveranderd. Vijf sterren.

Plot summier

Rechercheur Jack Caffery loopt nu tegen de veertig, ziet er goed uit, drinkt te veel, heeft een hekel aan journalisten en mensen in de organisatie boven hem en heeft de vrouwen voor het uitzoeken. Toch is hij nog steeds single.

Hij  leeft voor een zaak: hij wil de verdwijning van zijn op achtjarige leeftijd verdwenen broertje Ewan oplossen. Zijn broertje liep de tuin uit, stak het spoor over en was weg, spoorloos, verdwenen. Dit is de rode draad in alle zeven Jack Caffery verhalen. Het spoor loopt dood.

Hij moet op zoek naar hulp, naar de Wandelaar. De Wandelaar is een mystieke, mythische figuur die zijn eigen redenen heeft om Zuid-Engeland uit te kammen. De Wandelaar kan niet gevonden worden. Hij laat zich vinden. Hij wil Jack helpen om met Derek Yates in contact te komen op een voorwaarde. Hij moet uitzoeken wat de twee woorden “Help ons…” betekenen,  bevestigd aan de halsband van Bear, een hondje.

Daarmee komt Jack Caffery terecht  in de tweede verhaallijn. Wetenschapper Oliver Anchor-Ferrers , echtgenote Matilda en dochter Lucia worden gevangen gehouden in hun buitenhuis. De reden waarom wordt langzaam duidelijk.

Conclusie.

Hayder heeft haar beste werk tot nu toe met deze thriller afgeleverd. Met de (voor)kennis van nu is getracht kritisch te kijken naar opbouw, spanningsboog en einde van het verhaal. Allemaal dik in orde. In een vloeiende stijl, met korte hoofdstukjes, maar vooral veel sterke dialogen is het een waar genoegen deze thriller, ook voor een tweede keer, te lezen. Het verhaal kent een zeer sterke opbouw, de angst in het huis, eerst latent, wordt later manifest. Hayder is niet vies van bloed en ander uit lichaam voortkomend ongerief.

Het hele verhaal lang is er een latente spanning aanwezig. De oplettende lezer die denkt te weten waar het op uit draait, wordt verrast door  plotwendingen die alles weer op zijn kop zetten. Bij Hayder is er altijd weer een motief achter een motief. De personages zijn van vlees en bloed en goed uitgewerkt. Met name de ontknoping is in zijn eenvoud ijzingwekkend en blijft lang nadreunen. Dit is toch niet mogelijk?

De volgorde van de Jack Caffery serie.

De boeken kunnen door elkaar heen gelezen worden.

Echter gezien bepaalde ontwikkelingen verdient het aanbeveling onderstaande volgorde aan te houden.

2000 Vogelman

2001 De behandeling

2008 Ritueel

2009 Huid

2010 Diep

2013 Poppenspel

2014 Wolf

Jac Claasen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s