Interview Karin Meinen door Sjors Bloem van Boekenliefhebber

Kijk hier ook even op Boekenliefhebber zelf

 

Karin, je bent een van de oprichters van de blog Samenlezenisleuker. Zou je je misschien nog verder kunnen voorstellen? 

Ik ben Karin Meinen, geboren en getogen in het schone Drenthe. Begin 40, getrouwd met mijn Karel en moeder van twee geweldige pubers. We hebben een eigen bedrijf, TerraCarta te Hoogeveen en naast lezen is mijn grote passie onze dieren. Er wordt veel gewandeld met Ansar en we zijn zo goed als dagelijks op stal te vinden bij onze paarden. Never a dull moment🙂 

Hoe ben je op het idee gekomen op een blog te beginnen? 

Via een Facebookgroep leerde ik Corina Nieuwenhuis kennen. Al snel zaten we samen te chatten en om een lang verhaal kort te maken: na een jaar of wat ontmoetten we elkaar in het echt en ik blijf het nog steeds bijzonder vinden hoe daaruit een hechte vriendschap is ontstaan. Samen recenseerden we toentertijd voor een andere blog. Toen daar een einde aan kwam keken we elkaar aan en zeiden: ‘Zullen we?’ En waarom ook niet? Op 29 februari 2016 werd Samenlezenisleuker geboren en wat zijn we er dolgelukkig mee! 

Op je blog geef je aan dat deze is ontstaan door een gezamenlijke liefde voor thrillers en oorlogsboeken. Vanwaar de keuze om eveneens een vaste YA recensente op jullie blog te laten schrijven? 

Ik heb een voorliefde voor YA en ik lees dit genre zo af en toe graag. Hoe meer de jeugd gestimuleerd wordt tot lezen, hoe mooier is ons motto. Wie lof YA!

De vaste YA recensente is onze dochter Myrtle Meinen, dus het is niet helemaal toevallig zeg maar. Al voordat Samenlezenisleuker de lucht in ging begon Myrtle al met het lezen van YA en schreef ze daar haar mening over. We zijn nu maar wat blij met haar, hoe mooi is het de mening van een 14-jarige te kunnen publiceren en om extra aandacht te geven aan YA? Wij genieten daar oprecht van en met ons meer: deze items worden ook meer dan goed bekeken op ons blog en dat geeft echt een goed gevoel.  

Als ik naar je blog kijk, zie ik je dat je nog een grote stapel boeken hebt om te recenseren. Hoe bepaal je welk boek je gaat recenseren? 

Corina en ik overleggen onderling wie welk boek gaat oppakken. We vragen recensie-exemplaren aan, maar reageren vooral ook met regelmaat op de persberichten van uitgevers die via de mail binnenkomen. We houden hier goed de vinger op, zit er een ‘deadline’ bij dan kijken we wie van ons dat gaat redden. Heerlijk vinden we dat! Lees ik dan alleen maar recensieboeken?

Nee, ik koop af en toe ook nog steeds en mijn laatste aanwinst valt deze week in de bus! De Halloween Horror Verhalen, ik ben een groot fan van bundels en ik verheug me nu al donders op deze gesigneerde versie. Recensieboeken gaan voor, maar ook dit gaat weer helemaal goed komen. 

Je hebt zelf verschillende interviews gepubliceerd op je blog. Welk interview is je het meest bijgebleven? 

Dat is 100% Jens Henrik Jensen van de Oxen Trilogie. Ik ben echt fan van Oxen en het wachten is nu op deel 3, de finale welke verschijnt in maart 2017. Met klotsende oksels vroegen we of hij mee wou werken en dat zweten bleek nergens voor nodig. Een meer dan prettige en sympathieke mailwisseling was het vervolg en ik ben nog steeds zo trots gewoon op dit interview. Met dank ook aan onze zoon Ragner die geholpen heeft met het vertalen van de vragen naar het Engels.

 Het internet staat vol met duizenden boekenblogs. Wat is volgens jou het geheim van een goede boekenblog?

 Wij zijn in vergelijking met anderen natuurlijk nog best onervaren met een blog wat krap 8 maanden bestaat. Recensies schrijven was ons bekend, maar een blog beheren is toch een heel ander verhaal.

Wat wij belangrijk vinden is eigenheid, eerlijkheid en bij jezelf blijven. We doen het op onze eigen manier, vol enthousiasme en met passie en dat dit mensen aan blijkt te spreken is voor ons een mega boost! Dit geldt ook voor onze recensies. We verwoorden vanuit onszelf, wat wil zeggen, wij zijn niet van de hoogstaande literaire zinnen en daar voelen wij ons goed bij. Ieder zijn rol!

Karel heeft onze header gemaakt. We zijn dit zelf en roze is echt onze kleur, wij vinden het zelf nog steeds gaaf😀  We werken elke dag aan ons blog en proberen het eenvoudig, overzichtelijk en aansprekend te houden. Daarnaast hebben we ons blog gekoppeld aan de social media. Een eigen Facebookgroep wat nu richting de 2500 leden gaat, Twitter, Insta en Bloglovin’, al is de laatste nog even puzzelen.

Dit zorgt niet alleen voor een nog groter bereik maar het geeft echt een stuk extra plezier. Mijn favoriet is dan ook echt onze Facebookgroep. Er wordt dagelijks volop gekletst over boeken in allerlei genres. We staan bekend om de gezelligheid, daar zijn we ook trots op en het is gewoon genieten om met ‘soortgenoten’ ervaringen uit te wisselen m.b.t. boeken en samen lol te maken.

Hoe houd je je Facebookgroep gestructureerd bij? Of is het lang leve de lol en hoe meer zielen hoe meer vreugd?

 Wat betreft de Facebookgroep: we houden toezicht maar we willen zo min mogelijk regels. We zijn beheerders en geen politieagenten zeggen we altijd. Fake accounts proberen we te ondervangen en die worden met een lidmaatschapsverzoek genegeerd. En die komen toch wel regelmatig voorbij! Er is 1 duidelijke regel: geen uitwisselen van e-books, om de eenvoudige reden dat dit gewoon wettelijk gezien ook niet mag.

Daarnaast hebben we vanwege het groeiende aantal leden en dagelijkse berichten drie bestanden aangemaakt. Eentje waar men een eigen pagina, site, enz. kan promoten. De tweede is genaamd Recensies en Blogposts CollegaBloggers en dan hebben we voor deze groep ook nog het bestand Winacties. Zo kan een ieder zijn ei kwijt, kan een ieder zijn interesse volgen en blijft de tijdlijn van de groep overzichtelijk voor het kletsen over boeken en onze eigen blogposts🙂 Werkt tot nu toe voor ons perfect!

 Hoe voorkom je dat je dat het bloggen over boeken een sleur wordt?

 Corina en ik hebben onderling de taken verdeeld. We overleggen wie wat doet en ons motto is ‘Het is geen moeten’. Werkt prima zo!

 Je beoordeelt met enige regelmaat andermans schrijfwerk, maar heb je zelf ook ambities om te schrijven?

 Daar kan ik kort over zijn, echt he-le-maal niet.

 De volgende vraag heb ik aan al je voorgangers gesteld, maar wil ik jou ook graag stellen. Hoe ziet jouw boekenkast eruit?

 Ik ben niet van een boekenkast, raar eigenlijk want bij een ander mag ik er bijzonder graag doorheen neuzen! In ons huis zijn her en der stapels te vinden, de mijne wel bij elkaar en dat groeit nu ook echt de pan uit. We zijn nog steeds aan het verzinnen hoe deze boeken op een leuke manier een plaatsje te gaan geven.

 Wat is je favoriete boek uit je collectie?

 Sjemig, dat is echt een hele lastige….Er zijn ondertussen echt best veel boeken die me van de sokken wisten te blazen. Euhmmm laat ik het bij dit jaar houden.

De verhalenbundel Tegenwicht van Conny Hoogendoorn is echt een parel van binnen en van buiten. En verder is mijn favoriet van dit jaar tot nu toe Het bloed kruipt van Stuart Neville.

 Is er een boek waar je niet op kan wachten totdat die uitkomt?

 Ik wacht met smart op Dood de engel van Sandrone Dazieri. Dood de vader las ik vorig jaar, man man wat vond ik die goed!

 Hoe zie jij de toekomst van de boekenwereld voor je?

 Tsja, heel rooskleurig! Het blijft een feit dat lezen en boeken voor gigantisch veel mensen een geliefd tijdverdrijf zijn!

 Wat mis je op dit moment nog in de boekenwereld?

Ik zou op dit moment niet zo gauw wat kunnen opnoemen. We laten ons voor nu even heerlijk opslokken in het hele gebeuren en leren elke dag bij. Genieten it is!!!

Tot slot: Aan wie zou jij graag het stokje door willen geven?

Lieve Wendy, bedankt voor je stokje en deze wil ik graag doorgeven aan Patrice van Trigt van De Perfecte Buren. Sinds Samenlezenisleuker kregen we contact met elkaar en daar ben ik nog steeds blij mee🙂

Karin, bedankt voor je enthousiaste antwoorden en het leuke interview!

 

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s