Jac las: Koekoeksjong-Robert Galbraith

koekoeksjongtop

Een korte beschouwing:

De opmerking in de Facebook groep enkele weken geleden dat Robert  Galbraith ( samentrekking van Robert F. Kennedy en “Ella Galbraith”, een verzonnen naam uit haar jeugd)  een pseudoniem was van J.K. Rowling noopte mij onmiddellijk tot actie over te gaan en op zoek te gaan in de bieb  naar Koekoeksjong, de eerste thriller uit een nog grotendeels op te zetten serie.

Geen recensie of een korte inhoudsopgave maar meer een korte beschouwing over deze eerste thriller van deze schrijfster die er in haar eentje voor gezorgd heeft dat Fantasy weer hot werd.

Verwacht geen rebelse,  door drank, relatieproblemen of te hoog of te laag libido geteisterde politie inspecteur, geen bloed dat onder het orgel vandaan loopt of tegen muren aangekwakte hersendelen, geen seriemoordenaar die het ene na het andere weerzinwekkende slachtoffer maakt, geen onderzoeken die op slot zitten en op die ene opening wachten.

Neen het is allemaal wat bedaagder.

Cormoran Strike is de protagonist: een zowel fysiek ( hij heeft een stomp) als mentaal verwonde privé detective. Resultaat van de uitzending naar Afghanistan. Een opmerkelijke hoofdrolspeler die vele vragen oproept. Die zeker beantwoord zullen worden in de delen die komen gaan.

J.K. heeft een detective opgetekend in de beste Engelse tradities van  G. K. Chesterton ( Fahter Brown), Agatha Christie en P.D. James. Whodunnit auteurs van het zuiverste water.

Met haar in gif gedoopte en scherp geslepen pen, de wellicht nauwelijks te vertalen, in fraaie volzinnen en nog fraaiere dialogen verpakte, onderkoelde humor overtreft ze haar illustere voorgangers en maakt het boek tot op zekere hoogte een waar genot om te lezen. Wie niet regelmatig inwendig gniffelt over haar beschrijvingen van een totaal opgeklopte mode- en muziekwereld en de randfiguren die hier in figureren of uitbarst van het lachten over de uiterst vileine dialogen tussen de oud-geld vrouwen of de altijd tot scoren bereid zijnde golddiggers , bezit helaas geen gevoel voor  humor. Helaas zijn dit soort uitschieters te gering in aantal.

Waarom tot op zekere hoogte? Het boek telt 519 blz. en dat zijn er, jammer genoeg 200 of 250  teveel. J.K. hanteert een wijdlopige schrijfstijl. De uitvoerige sfeerbeschrijvingen van Londen en al zijn pleintjes, straten, wegomleggingen en huizen zijn aan mij niet besteed. Misschien vloeken in de kerk voor de J.K. fans maar door een beknoptere schrijfstijl had het boek sterk aan vaart gewonnen.

Opmerkelijk en tevens de kracht van Rowling is haar opmerkelijk talent om visueel te schrijven. Daarmee bedoel ik te zeggen dat al lezende direct een beeld wordt gevormd wat de auteur met woorden beschrijft. Dat was met Harry P. ook al zo. Vele dialogen kunnen zo de BBC serie in, geen script writer die er nog een woord aan hoeft te veranderen.

Toch valt het boek mij tegen. Ik heb op het punt gestaan het boek maar aan de kant te schuiven. Maar goed Rowling heeft zoveel goodwill opgebouwd dat we het boek toch maar doorgeworsteld hebben. De eerste 400 blz. kabbelt het verhaal langzaam voort en worden zeer vakkundig de bouwstenen gemetseld voor de ontknoping. Want schrijven kan ze. Het plot zit behoorlijk in elkaar, is echter geen hoogvlieger. Het boek kent geen of weinig spanning. De trage, gezapige gang van zaken en het gebrek aan spanning leiden er toe dat niet meer dan 3 sterren kan worden toegekend. De meer boeiende en hilarische momenten in het boek zijn te gering in aantal om het evenwicht te herstellen. Wellicht zou het boek als roman geafficheerd moeten worden en niet als thriller?  Of ik nog een volgend deel van Cormoran Strike ga lezen? Een groot vraagteken!

Jac Claasen.

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

One thought on “Jac las: Koekoeksjong-Robert Galbraith”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s