Corina las: Ritueel-Isa Maron****

ritueel

De cover:

Niet heel bijzonder, niet lelijk, niet mooi…. het is dat je gewoon al maanden zit te wachten op deel drie dat hij zo snel mogelijk gelezen moet worden.

De achterflap:

In 2014 veroverde Isa Maron de boekhandels en lezers met deel 1 en 2 van de succesvolle serie De Noordzeemoorden: een knap geconstrueerde, vierdelige thrillerserie die de lezer meevoert van Amsterdam naar Texel, en verder op een tocht langs de kille Noordzee. Op overtuigende wijze schiep Maron een beklemmende wereld waarin de levens van rechercheur Maud Mertens en student Forensisch Onderzoek Kyra Slaghter samenkwamen. Vele lezers raakten in de ban van de verdwijning Sarina, de zus van Kyra.

In Ritueel, deel 3 van de serie, raakt het onderzoek naar de vermissing van Sarina in een stroomversnelling en zowel Kyra en Maud beseffen dat de zaken waar ze aan werken veel groter zijn dan ze ooit hadden kunnen vermoeden.

Het verhaal:

In de tuin van de familie Narcing wordt een lugubere vondst gedaan. Meerdere schedels liggen op een bijzondere wijze in de tuin begraven. Maud en haar team staan voor een groot raadsel zeker omdat de schedels er al langere tijd liggen wat op een connectie met de vorige eigenaar, de familie Demsterwold zou kunnen duiden. Kyra is ook in afzienbare tijd bij het plaats delict daar zij in dezelfde straat aan de dijk woont. Natuurlijk rijst de vraag ligt Sarina daar ook?

In korte hoofdstukken word je meegenomen in het onderzoek, de gedachtes van de moordenaar, het leven van Sarah die langzaam haar leven probeert op te pakken in Londen en in het jaar ervoor waar Kyra de vader van Dave ontmoet die wel aangespoeld gevonden is. En natuurlijk in het leven en de zoektocht van Kyra naar haar zus welke zelfs helemaal via de kust van Zweden voert. Kyra en haar vriendje doen bijzondere ontdekkingen in Zweden en ook het verhaal van Sarah wordt langzaam gekoppeld aan de zoektocht.

Mijn mening:

Heerlijk geschreven weer! Zoals gewend van Isa een heerlijke vlotte schrijfstijl en veel verschillende lijntjes in het verhaal die subliem bij elkaar komen op de juiste momenten. Het verhaal van Sarah is overtuigend geschreven en je voelt zo met haar mee; de angst, de paranoia en de wil om weer “normaal” te zijn worden perfect weer gegeven en zijn zeer geloofwaardig.

Ook de hoofdstukken vanuit de moordenaar zijn vlot en beeldend. Dat het gewoon eng is dat er zulke zieke gedachtes in iemands hoofd kunnen zitten. Wat wel jammer was is dat ik vrij vlot door had wie het was, daarentegen zat er in de verdwijningen van de slachtoffers ook een wending die ik totaal niet zag aankomen en waar ik nog steeds over zit te piekeren. Want wie, wat en waar?? Hoe?? Briljant gedaan en ik wacht met smart op deel 4 alleen al voor het antwoord op die vraag.

Op het eind komt er eindelijk een beetje duidelijkheid in de verdwijning van Sarina en dat is geloofwaardig gedaan en je wil het liefst in het boek kruipen om die gladjanus over de tafel te trekken en de antwoorden uit zijn mond te trekken. De beslissingen die Kyra neemt zijn logisch en toch denk je “eigenwijs dom kind”. Al met al klopt het hele boek van begin tot eind en was het gewoon jammer dat hij uit was. Vooral het laatste hoofdstuk maakt dat je geen half jaar wil wachten op deel 4.

“Als ik het gewoon verdom. Als ik mijn mond dichthoud. Het is mijn lijf. Ik mag zelf bepalen. Ze voelt de ander vechten om lucht. Adem. Adem. Adem. Nee hou vol. Dan hoort ze het weer en ze hapt naar lucht. Een tik. Geritsel. Zijn het voetstappen? Ze kreunt. Hoor me. Bevrijd me.”

Conclusie:

Spanning: 3.5

Schrijfstijl: 4

Originaliteit: 3.5

Plot: 4

Leesplezier: 4

Vier sterren voor Ritueel.

Corina Nieuwenhuis.

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s