Jac las: Orion-Deon Meyer*****

orion

Wat maakt een auteur bijzonder?

Mijn definitie is erg simpel. Het antwoord luidt: Als je het volgende boek ongezien kunt kopen (of lenen) en lezen en je ondervindt weer het pure leesplezier dat je ook bij zijn of haar vorige boeken hebt ervaren. Vertrouwen derhalve. Maar geldt dat ook niet voor een hele hoop andere zaken in het leven? Deon Meyer behoort tot dat selecte groepje schrijvers.

De afgelopen twee jaren heb ik de schade ingehaald, af en toe mis je wel eens iets,  en het oeuvre van Deon Meyer onder ogen gehad. Waarom is Deon Meyer een van de beste thriller schrijvers van dit moment? Hij schrijft super spannende en vooral intelligente thrillers in combinatie met zeer boeiende, welhaast filmische, dialogen. Meyer verstaat ook de kunst om relativerend en beschouwend te schrijven en snijdt daarbij allerlei zaken die slechts een ver verband hebben met het verhaal. Jo Nesbo is daar ook zo goed in. Daarbij komt dat alle verhalen zich afspelen in Zuid Afrika. Meyer weeft nogal eens keertje het Zuid Afrika van voor en van na de afschaffing van de apartheid in zijn boeken, zonder een standpunt in te nemen. De vele Nederlandstalige geografische namen uit de Boerentijd verlenen een extra charme aan zijn boeken.

Orion maakt geen onderdeel uit van de Bernie Griessel reeks (2004: Duivelspiek ; 2009: 13 uur ; 2011: 7 dagen; 2013: Cobra;  2015: Icarus). Overigens zijn alle titels zeer goed los leesbaar.

Beschouwing over Orion.

Privédetective en voormalig rechercheur Zatopek van Heerden moet de diefstal van een testament oplossen. En wel binnen zeven dagen. Daarna vervalt de erfenis aan de staat. Johannes Jacobus Smit is bij die diefstal op gruwelijke wijze gemarteld en daarna vermoord. Alleen van Heerden heeft een groot probleem; het identiteitsnummer van Smit behoort aan iemand anders toe. Bovendien is Smits paspoort een vervalsing. Smit bestaat officieel niet. Dit is het begin van een zenuwachtige en gewelddadige zeven dagen durende zoektocht naar de waarheid. Het plot zit ingenieus in elkaar en zorgt voor veel spanning en actie.

Het boek bevat een tweede, meer beschouwende en psychologische getinte laag. Het actiegedeelte wordt veelvuldig afgewisseld met hoofdstukjes die de opkomst en de ondergang van Zapotek van Heerden beschrijven, oases in de zinderende thriller. Meyer beschrijft uitvoerig de jeugd en opvoeding van topcriminoloog en profiler van Heerden, alsmede zijn keuze voor de jacht op de misdadiger i.p.v. een academische carrière. Moeder Joanna van Heerden legt uit hoe om te gaan met “the facts of life” en de daaropvolgende toepassing in de praktijk is ronduit hilarisch. Zijn ambivalente houding tegenover vrouwen is overigens opmerkelijk. Het wordt niet duidelijk wat de oorzaak daarvan is.

Concluderend kan gesteld worden dat Meyer een van de betere thrillers van de laatste jaren heeft geproduceerd. Stoppen met lezen is een moeilijke zaak. De zorgvuldige afwisseling tussen de zeer spannende queeste en de psychologische karaktertekening van Van Heerden , alsmede fraaie levendige dialogen, hebben geresulteerd in een evenwichtige thriller van grote klasse.

Vijf sterren.

PS: Waarschijnlijk foutje van de vertaalster? Op blz. 77 worden debiteuren ( vorderingen) en crediteuren ( schulden) verwisseld.

Jac Claasen.

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s