Paula las: Openhartig-Helma de Hollander*****

openhartig

Openhartig is een bundel verhalen waarin verschillende vrouwen over belangrijke gebeurtenissen in hun leven vertellen. Er komen diverse thema’s aan bod: liefde, homoseksualiteit, ziekte, euthanasie, eetstoornis, huiselijk geweld, je grenzen verleggen, etc. Mooie, ontroerende verhalen, maar ook feelgood verhalen, eigenlijk van alles wat en dus voor ieder wat wils.

Het boek begint met het verhaal over een moeder die moet zien om te gaan met het feit dat haar pasgeboren baby het syndroom van Down heeft. Kan ze wel van dit kind houden? Het verhaal wordt levendig beschreven. Zodra de baby is geboren, richt de verteller zich op haar kind en is het alsof je een brief van een moeder aan haar kind leest.

De verhalen worden verteld vanuit een ik-persoon waardoor je je als lezer goed kan inleven in de gebeurtenissen, alsof je er zelf bij bent en het zelf meemaakt. Hoewel de verhalen soms heftig zijn, is het geen zwaar op de hand liggend boek. De verteltrant is rustig en dat maakt dat het boek erg ontspannend is om te lezen.

Het mooiste verhaal is voor mij Czes dat over AnneMarie gaat die haar grote liefde verloor aan kanker. In dit verhaal wordt een gedicht aangehaald van Remco Campert dat heet Als ik doodga. Een gedicht dat snijdt door je ziel. Opvallend is dat het verhaal Czes het enige verhaal in het boek is waarin de naam wordt genoemd van de vrouw die over de gebeurtenis vertelt. In de overige verhalen worden de namen van de vrouwen niet genoemd. De verhalen worden geïllustreerd met tekeningen van Lidwien de Hollander. Mooie, eenvoudige zwart-wit tekeningen die cachet geven aan de vertellingen.

Dit boek is geen boek om in één ruk uit te lezen. Daar zijn de verhalen te mooi en indringend voor. Ik las vaak niet meer dan twee verhalen per dag. Vrijwel alle verhalen raakten mij en dat gevoel wilde ik vasthouden. Dan past het niet om het boek snel uit te lezen. De verhalen zijn het waard om langer bij stil te staan. Het is net als met een doos bonbons: die eet je niet in één keer op, daar wil je lang van genieten.

Vijf sterren.

Paula van Mourik.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s