Cees las:De vrouw die door het vuur ging-Manda Scott***

manda

Gastrecensie De vrouw die door het vuur ging van Manda Scott

Interessante mix van historie en heden

Oorspronkelijke titel: Into the Fire

ISBN: 9789022573747

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij

Pagina’s: 499

Over de auteur:

Ze groeide op in de buurt van Glasgow en volgde de opleiding dierengeneeskunde. Daarna ging ze lesgeven op de universiteiten van Cambridge en Dublin. Ze startte haar schrijverscarrière met een serie misdaadromans waar ze diverse nominaties voor ontving. In haar laatste twee verhalen brengt ze bekende historische figuren weer min of meer tot leven en onder de aandacht van haar lezers. En het kan alleen maar in het genre thriller terecht komen als het dan ook nog spannende verhalen betreft. Het laatst verschenen avontuur van Manda Scott heeft een behoorlijke historische touch waarbij voortdurend gespiegeld wordt naar de Franse geschiedenis in de jaren 1429 tot ergens in 1431. In Nederland en Vlaanderen is dit avontuur onlangs in de boekwinkel verschenen onder de titel De vrouw die door het vuur ging.

Over De vrouw die door het vuur ging:

Politie-inspecteur Inès Picaut wordt met het onderzoek belast van een brand in hotel Carcassonne in Orleáns. Er wordt een dodelijk slachtoffer gevonden dat al was overleden voor de brand uitbrak. Dus is er sprake van moord! Inmiddels blijkt dit al de vierde brandstichting in korte tijd te zijn in de stad en levert het zoeken naar een motief wellicht een spoor op van de daders. Pathologisch onderzoek toont aan dat in de slokdarm van het slachtoffer een usb-stick zit geklemd die wellicht door de Ierse Dr. Iain Holloway voor de moord is ingeslikt. Waarschijnlijk om te voorkomen dat deze informatiedrager in verkeerde handen zou vallen. Holloway is naar Orléans gehaald vanwege zijn grote kennis van reconstructie en identificatie van gevonden skeletten die niet volledig zijn. Picaut heeft naast haar dagelijkse werkzaamheden ook nog te maken met haar scheiding van Luc Bressard, een nazaat uit een rijke en machtige familie en een potentiële kandidaat voor de naderende verkiezingen.

Mening:

Scott heeft met haar laatst verschenen stand alone boek een mooie combinatie van spanning en historische fictie samengebracht in één verhaal. Wisselend beleeft De Maagd uit Orléans, Jeanne d’Arc haar laatste levensjaren en zijn lezers getuige van de zoektocht van Picaut naar de brandstichters en moordenaar in 2014. De bedoeling moge duidelijk zijn, er bestaan overeenkomsten tussen beide onderwerpen en intensiever onderzoek kan weleens nadelig uitpakken voor sommige mensen.

Met passende sfeerimpressies uit de jaren 1429 t/m 1431 weet de auteur met overtuiging een waarheidsgetrouw beeld neer te zetten. Geloofwaardige personages en dito sfeerbeschrijvingen in beide tijdvakken kleuren het geheel en maken het lezen aangenaam. Het contrast tussen beide verhalen kan niet groter zijn dan die, voor Frankrijk zo belangrijke periode uit de 15eeeuw aan de tegenwoordige tijd te spiegelen. Scott bezit de kwaliteiten om dat op een hoog niveau te brengen. Dat hierdoor snelheid en spanning af en toe ondergeschikt worden aan het verhaal is begrijpelijk en volledig acceptabel.

Eindoordeel: 3 sterren

Spanning3 sterren

Plot: 4 sterren

Leesplezier: 3 sterren

Schrijfstijl: 4 sterren

Originaliteit: 3 sterren

Psychologie: 3 sterren

Cees van Rhienen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s