Samen praten met: Marlen Beek-Visser

marlen

Wie is Marlen Beek-Visser?

Marlen Beek-Visser is auteur van boeken en korte verhalen. Haar debuut-thriller Stem! verscheen in 2015. De ondertitel ‘Als deelname aan een talentenjacht een obsessie wordt’ verraadt het actuele karakter van haar boek. Stem! is een kritische kanttekening naar de maakbaarheid van succes en wat dat doet met kwetsbare personen. Dit debuut werd genomineerd voor de Schaduwprijs 2016, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut.

Eind 2016 verschijnt Marlens tweede thriller Meesterdeal. Een thriller waarin de hoofdpersoon ontdekt dat haar zestienjarige dochter een verhouding heeft met haar docent (42). Dit brengt de nodige spanningen met zich mee binnen het gezin. Spanningen die oplopen vanwege het verschil van inzicht tussen de hoofdpersoon en haar echtgenoot over de juiste aanpak. Als zij besluit haar eigen koers te varen, gebeurt er iets wat een schok van ontzetting teweegbrengt. Op dat moment telt nog maar een ding: wie kan zij nog vertrouwen?

Marlen publiceerde eerder een vijftiental korte verhalen in verhalenbundels. Zo verscheen haar verhaal DNA-test in een bundel voor een goed doel, waarbij de line-up werd gevormd door auteurs als Kees van Kooten, Mensje van Keulen en Susan Smit. Schrijver Abdelkader Benali koos haar verhaal Zwarte kapitein voor publicatie in de bundel Gouden tijden, zwarte bladzijden. Met Project X 75.0 won zij de Literaire Prijs van Wageningen, terwijl zij bij een schrijfwedstrijd voor Margriet een tweede plaats behaalde met haar verhaal Hulplijn.

Naast het schrijven van boeken en verhalen geeft Marlen workshops creatief schrijven en organiseert zij twee keer per jaar een toegankelijke schrijfweek in Italië.

Marlen is mede-oprichter van het schrijverscollectief Moordwijven. Een collectief van thrillerauteurs, die een herkenbaar gezicht willen vormen naar lezers, boekhandel en pers door het organiseren van gezamenlijke activiteiten en pr.

stem

 

Het interview:

1: Je debuut Stem! werd super goed ontvangen en was zelfs genomineerd voor de Schaduwprijs (beste Nederlandse debuut). Hoeveel druk gaf dat voor het schrijven van je tweede boek?

Het feit dat Stem! goed werd ontvangen gaf meer druk dan ik had verwacht. Het is superfijn als zowel lezers als de vakjury van de Schaduwprijs enthousiast zijn over je verhaal, maar tijdens het schrijven van Meesterdeal bekroop me regelmatig de gedachte ‘is het eigenlijk wel spannend wat ik schrijf?’ Hierdoor was het schrijven van mijn tweede thriller af en toe best een worsteling. Gelukkig ben ik inmiddels gerustgesteld: de proeflezers gaven positieve feedback en mijn redacteur schreef me dat Meesterdeal ‘erg goed geschreven en bloedspannend is’.

2: Hoeveel inspiratie haal je uit je dagelijks leven voor je boeken en korte verhalen?

Alles wat je tijdens het schrijven uit je hersenpan tevoorschijn tovert en aan het papier toevertrouwt, is ooit in je hoofd gekropen doordat je dingen gezien, gehoord, geroken hebt. Letterlijk via je zintuigen. Een opeenstapeling aan beelden, woorden, geluiden, sensaties. Wat je schrijft komt dus te allen tijde direct of indirect voort uit jouw ervaringen. Dat kunnen ook leeservaringen (krantenberichten) of luisterervaringen (hoe praten twee bejaarde mensen op een bankje met elkaar?). In Meesterdeal heeft de hoofdpersoon een dochter van 16 jaar. Onze eigen dochter is bijna zeventien. Heel handig om iemand van die leeftijd om je heen te hebben lopen, want ook al staat dit personage ver van mijn dochter, toch gebruik je bepaalde uitspraken die bij iemand van die leeftijd horen.

3: Naast het schrijven geef je workshops en organiseer je schrijf vakanties? Hoe lastig is dat te combineren?

Niet alleen dat, ik heb ook een enerverende baan van 32 uur per week, als manager bedrijfsvoering bij een kinderopvangorganisatie. Hoewel het druk is, is het goed te combineren. Als je vier dagen werkt, hou je drie dagen per week over om andere dingen te doen. Je bent vrij om te kiezen waaraan je je tijd besteedt, het is een kwestie van keuzes. Ik kies ervoor om per vrije dag minimaal een dagdeel met schrijven en schrijf gerelateerde zaken bezig te zijn. Daarbij is het organiseren van schrijfvakanties voor mij een brok ontspanning. In Italië kom ik zelf ook tot rust en kan ik ’s middags na de workshops in een inspirerende omgeving werken aan bijvoorbeeld een nieuw verhaal.

4: Je bent mede oprichtster van De Moordwijven, hoe kwamen jullie op het idee voor dit collectief?

Thrillerauteur Anita Larkens las over het collectief Killer Women in Engeland en wilde onderzoeken of een dergelijk initiatief zinvol was in Nederland en of er thrillerauteurs waren die dit idee zagen zitten. Ik was meteen voor, omdat ik zie dat je je moet onderscheiden in de overvolle markt van thrillerauteurs. Als je de handen ineen slaat versterk je elkaar, deel je elkaars berichten en ben je als collectief een herkenbaar gezicht voor lezers, media en boekhandel. Los van dat is het erg gezellig en heilzaam om ervaringen uit te wisselen met gelijkgestemden. De Moordwijven zijn stuk voor stuk gedreven vrouwen en ik merk dat ik graag met zulke mensen samenwerk.

5: Hoe kwam je op het idee voor Meesterdeal?

Door een krantenartikel over een docent op een middelbare school die over de schreef was gegaan met een leerlinge. Niet een keer, maar gedurende langere tijd. Ik wilde in mijn boek onderzoeken hoe het zover had kunnen komen en wat dit doet met het gezin waartoe zo’n meisje behoort. Door een spanningsverhogend element toe te voegen (een geheim binnen het gezin dat de boel op scherp zet) en door ervoor te zorgen dat de vader en moeder het volstrekt oneens zijn over hoe te reageren op de situatie, loopt de spanning hoog op. Een ideaal uitgangspunt voor een thriller. 

6: Hoe kunnen we je schrijvend vinden?

Ik zit eigenlijk altijd op mijn zolderkamertje van 2 bij 3 meter. Als ik daar zit, kan ik me goed afsluiten en ontstaat de focus die nodig is om te schrijven. Maar zelfs dan moet ik streng zijn voor mezelf. Ik laat me makkelijk afleiden en ren soms wel vijf keer op een ochtend twee trappen af en op, voor futiliteiten. Of ik laat me verleiden om te reageren op meldingen via social media. Allemaal uitstelgedrag. Schrijven blijft vooral een kwestie van gedisciplineerd zijn. Gelukkig zijn er genoeg uren dat ik mezelf aanpak en hard aan het werk ben.

7: Zou je ooit een ander genre willen schrijven? Zo ja welke?

Ik ga nog eens een spannende roman schrijven. Een verhaal dat tegen een thriller aanschuurt, maar niet per se een moord of andersoortige misdaad herbergt. 

8: Welke boeken vinden we bij jou in de boekenkast?

Van alles en nog wat: romans, thrillers, biografieën, familiegeschiedenissen. Ik heb geen voorkeur voor een genre, ik wil gewoon een goed verhaal lezen, al dan niet fictief.

9: Hoe moeilijk is het wachten op de eerste recensies?

Ik was hier bij mijn debuut totaal niet mee bezig, zelfs niet toen het bij de drukker lag. Totdat ik na mijn boekpresentatie mensen met mijn boek in een tasje huiswaarts zag gaan. Alsof ik toen pas besefte: nu gaan anderen er ook wat van vinden, lezers, recensenten, familieleden, collega’s. Best spannend, maar ik ben gelukkig realistisch en vrij nuchter: als vijf mensen jouw boek lezen, lezen ze dat allemaal vanuit hun eigen perceptie en levenservaring en zullen ze er allemaal op een andere manier naar kijken. Gelukkig vond het gros van de lezers Stem! een erg tof boek.

10: Heb je nog andere ambities naast het schrijven?

Voorlopig vind ik genoeg uitdaging in het schrijven. Ik wil mezelf als schrijver nog verder ontwikkelen en mijn lezerspubliek uitbreiden. Ik zie dat als een olievlek, die steeds een beetje verder uitwaaiert. Alles wat aandacht krijgt groeit.

11: Zou je ooit een duo-boek willen schrijven?

Nee, daar ben ik niet de juiste persoon voor. Ik vind het juist fijn dat ik als schrijver mijn eigen wereld mag creëren en dat ik mijn verhaal pas hoef te delen als ik er meer dan tevreden over ben.

Wij willen Marlen heel erg bedanken voor haar tijd en enthousiasme om mee te werken aan dit interview. Wij kijken alvast reikhalzend uit naar Meesterdeal!

Mochten jullie Stem! nog niet gelezen hebben, klik dan op de link naar de vier sterren recensie van Karin:

Stem! van Marlen Beek-Visser

 

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

2 gedachten over “Samen praten met: Marlen Beek-Visser”

  1. Ik kan me nog goed herinneren dat ik “Stem!” las een positief verrast was. Ik had meer een vrouwenthriller verwacht (hoewel ik vrouwenthriller een idioot woord en een idioot genre vind. Alsof mannen het niet goed mogen vinden). Ik was een van de eersten die een recensie had geschreven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s