Corina las: De kleermaakster van Dachau -Mary Chamberlain****

 

mary

Over het boek:

Een aangrijpend verhaal over liefde, verraad en de wil om te overleven. Londen, voorjaar 1939. De achttienjarige Ada Vaughan begint haar carrière als naaister bij een atelier in Dover Street. Ze is vastbesloten door te breken in dit vak – aan talent en wilskracht geen gebrek –ze moet alleen aan het juk van het gezinsleven zien te ontsnappen. Een toevallige ontmoeting met de charismatische Stanislaus von Lieben opent deuren naar een wereld vol glamour en romantiek. Wanneer hij een reis naar Parijs voorstelt, negeert Ada elke waarschuwing over de naderende oorlog: dit is haar kans op een nieuwe start. Ongerustheid verandert in wanhoop als de oorlog uitbreekt en de twee Frankrijk niet meer kunnen verlaten. En op het moment dat de Nazi’s het land binnenvallen laat Stanislaus Ada aan haar lot over. Als ze wordt opgepakt, lijkt haar beroep haar redding te zijn: ze gaat werken als kleermaakster voor kamp Dachau. Maar deze beslissing zal haar tijdens de oorlog en zijn verwoestende nasleep blijven achtervolgen…

Over de auteur:

Mary Chamberlain is geschiedkundige en heeft als zodanig diverse boeken gepubliceerd. Ook is zij Emeritus Professor aan de Oxford Brookes University. Ze heeft jarenlang afwisselend in Londen en op de Cariben gewoond en tegenwoordig woont ze met haar man, de politicoloog Stein Ringen, in Londen. Haar historische roman De kleermaakster van Dachau is haar fictiedebuut en verschijnt in twaalf landen.

Het verhaal:

In een prettige en rustige schrijfstijl word je meegenomen naar het London van 1939. Ada is van eenvoudige komaf maar ze droomt van Haute Couture en Parijs. Als ze Stanislaus von Lieben ontmoet lijken haar dromen uit te kunnen komen. Net voor het uitbreken van de oorlog gaat ze met hem mee naar Parijs, totaal verloren van verliefdheid, maar dan slaat het noodlot toe.

Mijn mening:

Mary schrijft op een rustige en beeldende manier hoe een naïef meisje als Ada, die koste wat het kost wil doorbreken in de wereld van de mode, haar dromen in een vooroorlogs Europa probeert na te streven. Haar verliefdheid op de oudere Stanislaus voel je door de hoofdstukken heen net als haar naïviteit. Je ziet het voor je.

Stanislaus is vanaf minuut 1 een vreemde vogel en je krijgt gelijk het gevoel dat er iets niet klopt. De angst voor de naderende oorlog wordt mooi weergegeven net als de vele valse hoop dat het allemaal wel mee zal vallen.

Stanislaus verdwijnt in Parijs al gauw van het toneel en laat Ada achter, haar wanhoop is geloofwaardig beschreven en je hebt echt medelijden met het jonge meisje dat om te overleven doet wat ze moet doen, hoe moeilijk ook. Als de oorlog ten einde is en ze weer in de “vrije” wereld komt begint voor haar de volgende “oorlog” welke zo goed beschreven wordt dat je alleen maar kan meevoelen en kan denken “arm kind”.

Terug in London doet Ada alles wat ze kan om haar leven weer op te bouwen, maar al snel valt ze weer voor de verkeerde man. Geloofwaardig gedaan, want de keuzes die Ada maakt kun je volkomen begrijpen al zijn ze zeker in die tijd niet alledaags.

Om te ontsnappen aan de verschrikkelijke situatie waar ze na haar tijd in Nazi-Duitsland in beland is maakt ze een bizarre en lugubere keuze. En dan wordt haar verleden in Dachau helemaal weer opgerakeld, alleen zit het naoorlogse Engeland niet te wachten op haar verhaal en wordt alles verdraaid. Het einde is triest en toch zo geschreven dat je er van overtuigd raakt dat het echt gebeurd is.

4 sterren.

Corina Nieuwenhuis.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s