Samen met Saskia Jansen Storyteller: Het mooiste wat je kan worden is jezelf.

Jezelf Saskia

Ik staar in een paar groene ogen. Ogen die tot voor kort zelfs voor mij onherkenbaar waren maar nu ineens weer laten zien wat ik voorheen altijd zag, ze hebben weer dat glansje. Het zijn mijn eigen ogen. Ogen die veel gezien hebben maar tot voor kort nooit hun glans hadden verloren. De laatste keer dat ik zo voor mijn grote badkamerspiegel stond schrok ik van hun dofheid en somberheid. Ogen zijn de spiegels van de ziel wordt er weleens gezegd. Ik vond dat altijd een zweverige uitspraak maar nu pas snap ik deze uitdrukking. Dat lege wat ik in mijn ogen heb gezien heeft ervoor gezorgd dat deze ogen weer open zijn gegaan. Het leven was eruit gezogen. Teveel meningen van buitenaf en zelf gecreëerde gedachtes die zich achter mijn ogen afspeelden zonder te beseffen dat ik alles zelf aan het verzinnen was. Het ene rampscenario na het andere voltrok zich achter deze ogen. Men noemt dit ook wel piekeren.

Piekeren slurpt al je energie uit je lichaam en laat niets anders achter dan lege sombere ogen. Nachtenlang staarde ik in het donker terwijl ondertussen levendige beelden van vervelende dingen de revue passeerden, sommige waar gebeurd, andere volslagen zelf verzonnen. Tot ik plotseling een kleine kriebel in mijn buik voelde. Zomaar ineens stopte het piekeren en voelde ik enkel en alleen nog maar wat een ongelofelijke bofkont ik ben.
Dagen achtereen heb ik met verschillende mensen mijn tijd gedood. Mensen die in mijn ogen geen last hadden van de zwaarte van de dagelijkse beslommeringen. Maar ook dit had ik zelf verzonnen. Het was niet de realiteit. Alle mensen die ik verheerlijkt had in mijn nachtelijke films achter mijn ogen blijken allemaal zelf ook met moeilijkheden te kampen te hebben. Sommige zelfs zo erg dat ik blij ben dat ik niet in hun schoenen sta. En ondanks dat ik wens dat iedereen simpelweg gelukkig is, ben ik toch blij dat deze mensen mij hebben doen beseffen dat mijn leven echt goed is. Het kwartje is langzaam gevallen. Alle nare opmerkingen aan mijn adres zijn voortgekomen uit de ontevredenheid van deze mensen zelf. Het ligt niet aan mij. Nachtenlang heb ik getwijfeld hieraan. En ineens is dat verdwenen. Het was als een enorme mistbank waar ik doorheen reed en ineens ben je eruit, alles is zichtbaar en kraakhelder.

Ik ben een goedlachse vrouw, ik hou ontzettend van humor en van mijn gezin en mijn dieren. Ik ben mijn hele leven zeer gemiddeld geweest, ik blonk nergens echt in uit maar naar mate de tijd voorbij is gegaan besef ik dat ik wel degelijk wat bijzondere talenten heb. Ik leg makkelijk contacten, ik kan goed grappen vertellen, ben goed met paarden en honden en kan redelijk goed verhaaltjes schrijven over van alles en nog wat.

Ik heb een man met een gouden hart die zoveel om mij geeft dat hij mij iedere misstap die ik gemaakt heb, heeft vergeven. Wij zijn eigenlijk steeds meer van elkaar gaan houden omdat wij de moeite hebben genomen echt naar elkaar te luisteren en elkaars behoeften te leren begrijpen. Ik heb twee fantastische kinderen waar ik apetrots op ben. Er is een tijd geweest dat ik wederom door de meningen van andere mensen getwijfeld heb aan mijn ietwat artistieke dochter. Ze is geen doorsnee meisje. Nu zie ik pas hoe ongelofelijk mooi ze is. Ja, ze loopt wat met haar schouders naar voren en kleedt zich niet volgens de laatste mode, maar wat kunnen veel mensen nog een hoop van haar leren.  Ze is namelijk precies zoals ze wil zijn, ze past zich niet aan aan de massa. Ze is niet uit het veld geslagen bij de minste of geringste tegenslag en legt kritiek moeiteloos naast zich neer. Ze rookt niet, ze piekert niet en geniet van haar eigen dingen. Wanneer iemand haar niet aardig vindt, haalt ze haar schouders op en denkt daar geen seconde meer over na.

Wat een tegenstelling tot mijzelf. Wat heb ik achter mensen aangelopen die helemaal niet aardig voor mij waren. Want hoezo vind je mij niet aardig? Alles deed ik om het tegendeel te bewijzen, met als gevolg dat ik mijzelf ernstig kwijtraakte. Ik deed niet meer de dingen die ik leuk vond. En blijkbaar kan je dat heel lang volhouden zonder al te grote problemen. Tot daar ineens de dag is dat je sprankelende ogen dof zijn geworden en je ziel diep gekwetst pijn veroorzaakt in je lichaam. Het ligt niet aan alle nare opmerkingen die gemaakt zijn. Het ligt aan mij. Ik heb dit zelf opgezocht. Tot ik eerlijk naar mijzelf keek en ging benoemen wat en wie ik ben. Ik ben een vrouw met een goed hart, ik hou zielsveel van paarden en honden. Ik haal mijn plezier echt uit het bezig zijn met deze prachtige wezens. Ik hou van lezen en schrijven.  Mijn computer staat al weken uit en mijn fantastische trimsalon ligt er al maanden verlaten bij. Dit heb ik zelf laten gebeuren. Ik was te druk bezig met de buitenwereld. Maar die wereld is niet mijn wereld. Ik heb dicht om mij heen alles wat ik altijd al heb gewenst. Ik was alleen mijzelf kwijtgeraakt.

Dit besef wakkerde mijn levenslust weer aan. Alsof ik letterlijk weer aangezet ben. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen geluk en het is triest dat ik me dit geluksgevoel heb af laten nemen door de meningen van anderen. Ik staar nog een keer in mijn ogen, de leegte is verdwenen. Ik voel niets anders dan trots. Ik omhels mijn man, kus mijn kinderen en aai mijn honden. Wanneer ik daarna in mijn salon sta, glimlach ik. Wat een prachtige ruimte. Mijn ruimte. Binnenkort ga ik alles opruimen en klaarmaken zodat ik mijn prachtige werk weer kan oppakken. Want dit is wat ik wil. De leegte die uit mijn ogen is moet ook uit de salon. Deze ruimte moet weer sprankelen. Sprankelen met lieve honden die netjes geknipt kwispelend deze ruimte weer vullen met warmte en liefde.

Het is waar wat ze zeggen: “Het mooiste wat je kan worden is jezelf”.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Eén gedachte over “Samen met Saskia Jansen Storyteller: Het mooiste wat je kan worden is jezelf.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s