Karin las: Gebroken Geheugen****

Gebroken Geheugen

Vorig jaar kreeg ik van J.Sharpe een gesigneerd recensie-exemplaar toegestuurd, hoe gaaf is en was dat! Met het oog op ons komende interview en de nabije release van Eden, hierbij nogmaals mijn recensie van toen:

Over de auteurs:

De nieuwe roman van J.Sharpe en Jos Weijmer is een futuristische thriller genaamd Gebroken Geheugen. J.Sharpe is het pseudoniem van Joris van Leeuwen(1986). Hij is een Nederlandse schrijver van fantasy, thriller en mystery romans en komt uit Rotterdam.

Jos Weijmer ( 23 augustus 1967 –  12 april 2015) was een Nederlands illustrator, schrijver, scriptadviseur en uitgever. Hij specialiseerde zich in illustraties en verhalen binnen het fantasygenre. Heftig om te weten dat Jos tijdens het redigeerproces van dit boek is overleden, zoals Joris ook beschrijft in het nawoord. Een mooi en persoonlijk nawoord die het verdient gelezen te worden. Maar laat ik bij het begin beginnen.

De cover:

De cover vind ik stoer. De kleuren spreken me aan en het gebroken hoofd doet bizar aan. Wat een sfeertje.

Achterflap:

“Aanvankelijk negeer ik de uitleg, want de mensen die het ons vertellen zijn gestoord, net als de wereld om ons heen. Maar ik kan geen andere verklaring vinden. Zijn we dan echt dood? Ik bedoel, er is hier verdomme niets! We zitten gevangen in een bizar donker stadje. En dan heb ik het nog niet eens over de dingen die ik heb gezien…”

Nadat Tim Hall is vrijgelaten uit de gevangenis, besluit hij na jaren zijn vader weer op te zoeken, maar het bezoek loopt niet goed af. Wanneer Tim een vlucht terug naar huis pakt, zit hij nog meer dan anders vol met woede en verdriet. Toch valt hij in een rusteloze slaap. Als hij wakker wordt merkt hij dat het vliegtuig aan de grond staat. Alle lichten zijn uit, buiten is het donker en het toestel is, op een negenjarig meisje na, compleet verlaten. Het meest bizarre is echter dat hij gevangen lijkt te zitten in een ander lichaam, dat van een blanke.

Als hij samen met het meisje uiteindelijk in een vrijwel verlaten en donker stadje terecht komt wordt hen verteld dat dit het Hiernamaals is en dat ze dood zijn. Is dat zo? Is alles wat gebeurt, een straf voor de zonden uit zijn verleden? Is dit een surrealistisch vagevuur… of een duivels plan?

“Het is ontstellend duidelijk geworden dat onze technologie onze menselijkheid heeft overschreden.”

–Albert Einstein–

Mijn mening:

Bizar, pakkend en origineel staat er op de cover. En dat is het! Het proloog eindigt op een wijze die je de pagina zo snel je kan om laat slaan. Tim en een meisje genaamd Ella worden samen wakker in een donker vliegtuig. Tim heeft herinneringen, Ella weet haar naam en hoe oud ze is en verder is ze haar geheugen kwijt. Samen komen ze het vliegtuig uit en treden ze de wereld in. Een wereld in. Een wereld vol personages die alleen maar vragen bij de lezer op weten te roepen: ‘Wat is dit?’ ‘Wie zijn dit?’ ‘Hoe zit dit?’

De schrijfstijl is bijzonder fijn en de hoofdstukken zijn kort. Stukje bij beetje vallen op subtiele wijze de puzzelstukjes op de plek. Althans, dat denk je. Het verhaal is pakkend, het leest als een trein en is heerlijk onvoorspelbaar. Ik hou daar zo van. En wanneer je denkt het te gaan snappen is daar dan ineens deel twee in het boek. Bam!

Het is gewoon zonde om dingen over de verhaallijnen los te laten. Het is bizar, het is een fantastisch en goed verhaal en voor degenen die houden van fictie/sf  is dit echt een mustread. Futuristisch? Zeker, maar zoals Joris in het nawoord de doelstelling weergeeft: Een verhaal dat zo dicht mogelijk op de grens gaat zitten tussen geloofwaardigheid en ongeloofwaardigheid en daar nét niet afvalt. Nou dat is bij deze geweldig gelukt. Dit boek suddert nog wel even na in mijn gedachten.

Nog een kleine tip: lees het ook werkelijk tot de laatste bladzijde. Verrassing!

Conclusie: Vier stralende sterren.

Karin Meinen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

2 gedachten over “Karin las: Gebroken Geheugen****”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s