Karin las De Schaduwmannen van Jens Henrik Jensen *****

Schaduwmannen

Aantal pagina’s: 484

Uitgever: A.W. Bruna

Vertaler(s): Corry van Bree

 Over de auteur:

Jens Henrik Jensen (1963), auteur en journalist, schreef al diverse thrillers voordat hij definitief doorbrak met De Hondenmoorden, het eerste deel in zijn Oxen-trilogie. Met het tweede boek over de getraumatiseerde oorlogsveteraan Niels Oxen vestigde hij definitief zijn naam bij de top van de Deense thrillerschrijvers. De boeken van Jensen verschijnen in diverse Europese landen. Het tweede boek in de Oxen-trilogie, De Schaduwmannen verscheen in mei 2016.

Cover: 

Voornamelijk zwart, grijs en wit en geen poespas. Spannende, stoere uitstraling en dat we weer met Oxen te maken hebben is duidelijk.

Achterflap:

Niels Oxen, de hoogst gedecoreerde soldaat die ooit diende in het Deense leger, woont en werkt onder een valse identiteit op een viskwekerij in Jutland. Hij is paranoïde en lijdt aan verschrikkelijke nachtmerries. Hij verbergt een persoonlijk geheim dat hem op de been houdt, maar dat hem ook zijn leven kan kosten. Dan wordt de directeur van een kasteelmuseum dood gevonden in de zaal van het kasteel waar vroeger het zogeheten ‘Danehof’ samenkwam – een mythische kring van invloedrijke mannen in Denemarken, een groepering die vele eeuwen teruggaat. De moord vormt het startschot voor een reeks schokkende gebeurtenissen. Slechts enkelen vermoeden dat er een connectie is met Oxen. Een van hen is zijn voormalige partner van de Inlichtingendienst, Margrethe Franck. Zij is al meer dan een jaar op zoek naar Oxen. Als ze hem eindelijk vindt, bezegelt ze daarmee zowel zijn lot als het hare…Opeens vormt Oxen het doel van een klopjacht. Oxen en Franck slaan opnieuw de handen ineen tegen de machtige mannen in de schaduw van de macht.

Mening: 

Vorig jaar las ik De Hondenmoorden en kwam ik bijna tot vier sterren. Het verhaal was goed, de personages om niet te vergeten maar de aanwezige taaie stukken waren de reden om niet tot de vier te komen. Met smart en hoge verwachting keek ik uit naar deel twee in de Oxen-trilogie, De Schaduwmannen. Om maar met de deur in huis te vallen: manman wat een ijzersterk boek!

Het begin pakt direct. Oxen heeft de draad opgepakt en leeft onder een andere naam, al werkend voor een oude man, zijn complexe leven. Oxen is getraumatiseerd en wordt nog steeds geteisterd door De Zeven, zijn nachtmerries, en hij heeft zijn leefomgeving uitermate sterk bewaakt met onder andere camera’s en het nodige assortiment aan wapens. Ondertussen wordt museumdirecteur Bulbjerg, ook bekend uit De Hondenmoorden, vermoord. Fasten your seatbelts want nu gaat het loos!

De ene verhaallijn volgt de ander al snel op, om later stuk voor stuk briljant bij elkaar te komen en feilloos in elkaar te vallen. Het is in het begin even opletten met wie je nu te maken hebt wanneer een nieuw hoofdstuk begint, maar dat wordt steeds al vrij snel duidelijk. Laag voor laag en persoon voor persoon kom je verder en verder in het gehele aandachtpakkende gebeuren. Het boek wegleggen is geen optie.

De schrijfstijl is smeuïg en beeldend, het verhaal spannend en de personages zijn meer dan fantastisch. Oxen en Franck: ze zijn uniek en laten een definitieve diepe indruk achter maar ook personages als Mossman en H.P Andersen: ze zijn intrigerend as hell.

Het plot in zijn geheel is complex maar zo subliem uitgewerkt. Dit verhaal is van het begin tot het einde meer dan onderhoudend en met vlagen nagelbijtend spannend. Om dan vervolgens weer een wending om je oren te krijgen waar je U tegen zegt.

Actie, moorden, intriges, huurlingen, en de Schaduwmannen van Danehof: het houdt je allemaal bezig hoe dit nu in elkaar steekt en hoe dit in godsnaam weer af gaat lopen. En ook dat stelt niet teleur, het einde is spectaculair en nu rest er niets anders dan weer reikhalzend uitkijken naar deel III!

“Wij tegen de klootzakken”

Conclusie:

Niet zo moeilijk, vijf sterren voor De Schaduwmannen.

Karin Meinen.

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

3 gedachten over “Karin las De Schaduwmannen van Jens Henrik Jensen *****”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s