Joris van Pieter de Wit ****

Joris

Weet jij waar de start is van opnieuw beginnen?

Ryan is niet bepaald verheugd met de uitnodiging om drie weken met zijn schoonfamilie op vakantie te gaan naar Portugal. Op de zeiljacht van zijn schoonvader raakt hij verwikkeld in een beklemmende familietragedie waarbij hij  zelf ongewild het lijdend voorwerp wordt.

 

Over Pieter:

Schrijver/Auteur van ‘Joris’ (2016), een psychologische thriller. Eerder verschenen onder meer: ‘De arbeidsmarkt op!’ (2013) en ‘De hangjeugd van toen’ (2013).

 

De cover:

Donker en abstract, wat je aan de bruggetjes van Amsterdam doet denken. Het intrigeert en je wil zeker even de flaptekst lezen. En ook die is interessant genoeg om hem open te slaan.

Mijn mening: 

Het verhaal wordt verteld vanuit Ryan. Een redelijk succesvolle man die gelukkig getrouwd is met Suzan en samen met haar en hun zoontje Joris in Amstelveen woont. En hoe leuk is dat om te lezen? Ik werk in Amstelveen en woon er op loopafstand vandaan.

Na het overlijden van haar moeder en het verliezen van haar baan stort Suzan zich op de zorg voor haar vader. Als er onder andere daardoor besloten wordt dat ze met zijn allen op vakantie naar Portugal gaan is Ryan dan ook niet heel gelukkig. Ryan kan namelijk helemaal niet met zijn schoonvader Hans en ook zijn zwager Eric en diens vriendin Floor zijn niet zijn cup of tea.  Toch wordt er afgereisd naar Porimao waar het zeiljacht ligt. En daar begint het drama. Hoe heeft dit kunnen gebeuren, midden op open zee??

De schrijfstijl van Pieter is prettig al hoewel soms wat simpel. In het begin is het wat warrig doordat je best grote verschuivingen in de tijd hebt welke niet worden aangegeven en dat is even wennen. Maar als je gewend bent dan leest het prima weg en ook de kleine foutjes in zinsopbouw vallen dan in het niet bij de pakkende vertelstijl.

Ryan en Suzan worden goed neergezet, de wanhoop, het niet met elkaar kunnen delen in het verdriet worden geloofwaardig en subliem beschreven. Hans als schoonvader wordt minder uitgewerkt, maar het is wel duidelijk dat die man niet al te sympathiek is en zichzelf  ver verheven voelt boven Ryan. Eric en Floor komen vooral later in het verhaal zeer goed tot hun recht, mooi gedaan. Bob als figurant in het verhaal heeft geen hele grote rol maar zeker wel cruciaal en wordt goed neergezet.

Het drama komt al vroeg in het boek en daarna begint de zoektocht naar hoe om te gaan met al deze ontwikkelingen en veranderingen. Eric neemt na lange tijd contact op met Ryan en heeft nieuwe informatie. Waar leidt dit naar toe. Mooie wendingen en opmerkelijke gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op, maar het blijft geloofwaardig. En je wil maar één ding weten. Wat is er gebeurd en wie is wie?

Ik had nog een heel klein beetje hoop op een happy end, maar hé het is een thriller hè?!

Super thriller debuut en ja er kunnen misschien een paar kleine verbeteringen in een eventueel volgend boek, maar ik heb twee dagen heerlijk genoten!

 

Schrijfstijl: 3.5

Leesplezier: 4

Plot: 4

Originaliteit: 3.5

Spanning: 4

Vier sterren voor Joris.

Corina Nieuwenhuis.

 

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

One thought on “Joris van Pieter de Wit ****”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s