Het Joshuaprofiel van Sebastian Fitzek 5*****

Joshua Profiel.indd

Over de schrijver:

Sebastian Fitzek

Sebastian Fitzek (Berlijn, 1971) studeerde Rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Van zijn psychologische thrillers zijn miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan in niet minder dan negenentwintig talen. Eerder verscheen onder andere van Sebastian Fitzek:  Afgesneden, De ogenverzamelaar, Wijd open, Passagier 23. 

Achterflap:

De als schrijver mislukte Max is een brave en plichtsgetrouwe burger – anders dan zijn broer, die in een gesloten psychiatrische inrichting zit. Maar Max heeft nooit iets illegaals gedaan in zijn leven. Tot nu toe. Binnen een paar dagen zal hij een van de meest verschrikkelijke en weerzinwekkende misdaden plegen waar mensen toe in staat zijn, hij weet het alleen zelf nog niet. Er zijn echter mensen die er wel van afweten en die willen hem vermoorden voordat het te laat is.

Het verhaal:

Via korte hoofdstukken word je, vooral door Max en  Jola, meegezogen in Max zijn zoektocht naar de waarheid. Af en toe komt er een ander personage aan het woord. Max is een schrijver maar na zijn debuut “De Bloedschool” worden zijn boeken als maar slechter verkocht. Hij komt in contact met een man die hem waarschuwt, maar er valt geen touw aan vast te knoppen tot dat…..

Mijn mening:

“Dertien lijken, elf verkrachte vrouwen, zeven verminkingen, evenveel ontvoeringen en twee aan de verwarmingsbuis vastgeketende zussen, die jammerlijk zouden verhongeren als ze niet op tijd gevonden zouden worden.”

De eerste zin van hoofdstuk 1 en je bent gelijk wakker! Om daarna een klein beetje in slaap te sukkelen. Hmmm Fitzek waar ga je heen met dit verhaal? Dit ben ik niet van je gewend. Maar dan! Vanaf ongeveer bladzijde 89, daar is hij dan!! De onvermijdelijke Fitzek “mindfuck”. Rechtop zit ik en dan wil je alleen maar doorlezen.

Max en Jola worden goed neergezet. Max zijn afschuw voor zijn broer is voelbaar net als de liefde voor Jola waar hij alles voor over heeft, zelfs heulen met de vijand. Jola haar angst, maar ook doorzettingsvermogen maken dat je respect krijgt voor haar en ook diep medelijden. Kim is een beetje onderbelicht maar als ze in het verhaal voorkomt is het een onsympathieke vrouw die erg egoïstisch overkomt. En daar is dan ook gelijk weer een mindfuck van meneer Fitzek want je staat daardoor compleet op het verkeerde been. En dat verkeerde been komt zeer regelmatig voor in dit boek. Ik bleef hupse van links naar rechts. Je denkt steeds te weten hoe het zit, wie de goeie is en wie de slechte maar telkens weer is het anders en denk je “hoe dan?”

Cosmo is een weerzinwekkend type, maar toch krijg je gaandeweg een soort van medelijden met de man. Vooral als het verleden ter sprake komt. Aan de andere kant is er geen excuus voor zijn daden en wil je hem het liefst kapot schieten. Heel tegenstrijdig en dat vind ik knap gedaan.

De “rand-figuren” in het verhaal komen goed tot leven en ook daar zitten mooie wendingen en shock momentjes in.

Al met al weer een echte Fitzek, met de nodige wendingen, complottheorieën en natuurlijk de gruwel van de mensheid.

Op alle vlakke een hele dikke vette 5 sterren

Corina Nieuwenhuis.

“Doordat de sterke en spannende taferelen zich snel achter elkaar opvolgen, heeft de lezer halverwege al hartkloppingen. En dan moet het slot nog komen.” Trouw

 

 

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

One thought on “Het Joshuaprofiel van Sebastian Fitzek 5*****”

  1. Een heel duidelijke beschrijving van het verhaal alsook van uw ervaring, maar ik vrees dat dit wellicht prachtige boek net iets “te aangrijpend” voor mij is. Wel genoteerd op de lijst ”twijfel”.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s