Dansen op de Muur van Maria Genova 3***

Dansen op de muur

Over het boek:

Waarom viel de Berlijnse Muur zo onverwacht en sneuvelden nadien zoveel idealen?

Maria Genova groeit op tijdens het communisme in Oost-Europa. Haar jeugd draait om oppassen voor strenge kameraden, verboden politieke moppen en scoren van westerse servetten. Met de val van de Muur verdwijnen de meeste beperkingen, maar de dwang van de communistische partij wordt vervangen door die van het geld. Is dit een vooruitgang?

Maria beschrijft treffend de verschillen tussen Oost- en West-Europa, maar ook de vreemde vooroordelen over en weer. ‘Dansen op de Muur’ is een even humoristisch als indringend tijdsdocument.

Lezersreactie: ‘Ik ben grootgebracht met het vijandbeeld van de Russen en een dreigende invasie. Die houding is nooit veranderd. Dit boek heeft mijn ogen geopend met betrekking tot alles wat er achter de Muur is gebeurd. Ik lees nu hoe de mensen daar leefden’

Reactie redacteur: ‘Dansen op de Muur’ doet wat je hoopt dat het doet: het zet aan het nadenken, brengt een glimlach op je gezicht en het informeert ook nog eens.’ (Bron: http://www.mariagenova.nl)

Mijn mening:

Het is echt een “vertel-boek”. Maria vertelt vanuit haar eigen persoon en in wisselende tijdsperiodes hoe het was om in Oost-Europa (Bulgarije) op te groeien tijdens het communisme en daarna. En natuurlijk de overgang naar het “vrije” westen.

Mooi verwoord zonder gekke, moeilijke zinsconstructies. Op vele momenten zat ik met een glimlach op mijn gezicht te lezen. En was er op de ene bladzijde nog verbazing, dan was er op de andere bladzijde herkenning. Het “vrije” westen wordt af en toe hilarisch neergezet met al zijn regeltjes en politiek correcte uitspattingen waardoor je af en toe echt onbedaarlijk in de lach schiet. Toch moet je soms ook met het schaamrood op de kaken concluderen dat de val van de muur vele schrijnende dingen ter weeg heeft gebracht en dat zoveel jaar na dato er op bepaalde vlakken nog niets veranderd is.

Voor een ieder die van geschiedenis houdt en met een kritische blik naar zijn eigen volk, politici durft te kijken, zeker een aanrader.

Corina Nieuwenhuis

 

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Eén gedachte over “Dansen op de Muur van Maria Genova 3***”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s