Memento Emelie Schepp 3 en halve***

558ccb45c04604.99866550

De Cover:

Een verlaten landschap met een lichaam op de voorgrond en in de verte iemand die weg loopt? Interessant, zeker door de tekst “De trillersensatie uit Zweden”. Dat maakt dat je hem oppakt om de achterflap te lezen.

De achterflap:

‘Memento’ van Emelie Schepp is een Scandinavische thriller voor de liefhebbers van Lars Kepler, Stieg Larsson en Jo Nesbø. Vluchtelingen, Chili, Zweden en een verborgen verleden zijn de ingrediënten van deze ijzersterke thriller.

Zomer, 1986. Een jong meisje wordt wakker in het ziekenhuis. Ze heeft geen idee hoe ze daar terecht gekomen is.

2012: In Zweden wordt het hoofd van de immigratiedienst vermoord. Alle sporen leiden naar een kind als dader. Officier van justitie Jana duikt in de zaak en dat brengt bij haar gruwelijke herinneringen aan haar eigen verleden boven. Wat gaat er schuil achter de nu zo sterke Jana? En is zij eigenlijk wel te vertrouwen?

‘Memento’ was direct na verschijnen een grote hit in Zweden. (bron: Uitgeverij De Fontein)

Het verhaal:

Het hoofd van de immigratiedienst wordt dood gevonden door zijn vrouw en hoewel zij kinderloos zijn wordt er toch een vingerafdruk van een kind gevonden bij een openstaand raam. De inspecteurs staan voor een raadsel, zeker als er niet veel later een vermoorde jongen wordt gevonden tezamen met het moordwapen. Officier van Justitie Jana werkt nauw samen met de rechercheurs en bij de autopsie op het vermoorde kind doen ze een ontdekking die haar leven op de kop zet.

Daardoor heen loopt het verhaal van een klein meisje die wordt getraind voor afschuwelijke doeleinde.

Mijn mening:

Het verhaal is in twee verhalen opgesplitst. Het ene verhaal speelt in het hier en nu en het andere verhaal speelt in het verleden. Doordat het verleden cursief wordt verteld is dat goed te volgen en raak je niet in de war.

De rechercheurs Mia en Henrik worden redelijk goed uitgewerkt. Mia die een hekel aan Jana heeft en een chronisch geld probleem. Henrik die het moeilijk vind om de balans te vinden tussen werk en privé. Maar heel snel is duidelijk dat Jana de hoofdpersoon is. Ze wordt uitermate goed neergezet en haar demonen uit het verleden komen langzaam en geloofwaardig uit de kast. De keuzes die zij maakt, de (soms buiten het boekje om) acties die ze uitvoert zijn volledig te begrijpen, maar laten je wel met vragen zitten geduurde het verhaal.

Het duurt even voor er echt vaart in het verhaal zit maar zo rond de helft van het boek begint het dan eigenlijk  echt. Dan beginnen ook langzaam de puzzelstukjes in elkaar te vallen. De combinatie van het gewone en het cursief geschreven gedeelte is op zich snel duidelijk maar laat nog genoeg ruimte over voor verrassingen en een paar mooie onverwachtse wendingen.

Het einde is open en laat ruimte voor een vervolg. Wat ik zeker niet erg zou vinden want ik had na het dichtslaan nog aardig wat vraagtekens. Mede door de huidige situatie m.b.t. vluchtelingen en  dergelijke zat er ook een mooi maatschappelijk aspect in het boek waar ook zeker in een vervolg nog wel wat mee gedaan kan worden.

 

Schrijfstijl: 3.5

Leesplezier: 3.5

Plot: 4

Spanning: 3.5

Originaliteit: 3

Corina Nieuwenhuis.

 

 

 

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s