Elke dag een druppel gif 4****

GELDOF_ElkeDagEenDruppelGif_WT02.indd

 De Achterflap:

Maarten is elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Als nsb-kind is hij het mikpunt van pesterijen. Terwijl zijn oudere broer Walter aan het oostfront vecht, voert Maarten op school zijn eigen kleine oorlog. Dan wordt hij, tot grote trots van zijn vader, toegelaten tot de Reichsschule, een ‘Hitlerschool’. Terwijl heel Nederland gebukt gaat onder de verschrikkingen van de nazi’s, is Maarten voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig. Maar dan capituleert Duitsland en breekt voor Maarten pas echt de oorlog uit. Als hij negentien jaar is, krijgt hij een relatie met Hanne. Zij is fel antinazi en Maarten kan niet langer zwijgen over zijn verleden. Er is iets wat hij als dertienjarige heeft gedaan wat mogelijk grote gevolgen heeft… ELKE DAG EEN DRUPPEL GIF is een schitterend verhaal over een vader-zoonrelatie, uitsluiting en het verlangen naar liefde, en zet de lezer aan het denken over individuele keuzes die ook nu aan de orde kunnen zijn. Wilma Geldof is sinds 2010 fulltime schrijver, columnist en schrijfdocent bij onder meer schrijfschool ScriptPlus. Voor dit boek pleegde ze veel research en interviewde ze twee mannen, nu 84 en 85 jaar oud, die opgroeiden in een nsb-gezin. Het resultaat is een indringend portret van een overtuigd nsb-kind dat de pech had op te groeien in het verkeerde gezin op het verkeerde moment.(bron: http://www.paagman.nl)

Mijn Mening:

Realistisch en aangrijpend geschreven. Het is 1 verhaal die zich in drie periodes afspeelt, maar dat is prima te volgen en maakt het verhaal compleet en zeer indrukwekkend. Maarten is een perfect neergezet personage en zijn gevoelens, angsten, schuldgevoelens voel je door het hele boek heen. In zijn jonge jaren zijn drang om de liefde zijn vader te winnen en het gevoel gelukkig te zijn op de Reichsschulle. Later zijn schaamte voor waar hij in heeft gelooft en zijn onwil om te praten over die periode zijn mooi, geloofwaardig  en overtuigend beschreven.

Doordat  Maarten al jong werd geïndoctrineerd met het gedachtengoed van de nsb duurt het daardoor als hij wat ouder wordt langer voor hij het beeld kan los laten. Toch twijfelt hij ook in de oorlog en op de Reichsschulle al en dat wordt op een mooie wijze duidelijk gemaakt. De kinderlijke logica maakt dat je moet glimlachen en ter gelijke tijd een traan moet weg pinken.

Het ongeloof als de oorlog net afgelopen is  en de wil om te geloven dat al die foto’s van concentratie kampen propaganda zijn is realistisch gebracht en je krijgt echt een medelijden met de jongen die niet beter wist op zo een jonge leeftijd.

Maarten vertelt uiteindelijk zijn verhaal aan zijn vriendin Hanna en de gebeurtenissen die daar op volgen en ontdekkingen over dingen die in de oorlog gebeurd zijn worden goed verwoord en geloofwaardig gebracht.

Met dit boek heeft Wilma een nog redelijk taboe onderwerp bespreekbaar gemaakt en ik zou elke middelbare school aanraden deze op de leeslijst te zetten.

4 sterren op alle vlakken

Corina Nieuwenhuis

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

2 gedachten over “Elke dag een druppel gif 4****”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s