Een schitterend ongeluk

naamloos (3)

Inge Ipenburg (1957) is naast auteur ook actrice, presentatrice, trainer en coach. Ipenburg raakte tijdens het juryvoorzitterschap van De Gouden Strop geïnspireerd en begon met schrijven. Haar debuut,

Het gerecht (2014), is een spannende thriller over rechtvaardigheid en vriendschap.

Een schitterend ongeluk gaat over de vraag: wat is vriendschap? Elkaar de waarheid vertellen en elkaars geheimen bewaren? Maar wat doe je als het geheim van de ene vriend de ander onherstelbaar beschadigt? Merel, Jasper, Karin, Timo en Daniel zijn vrienden die meer dan dertig jaar alles met elkaar delen. Als een zelfgekozen familie hebben ze een onverbrekelijke band waar nooit iemand leek tussen te komen. Tot ze door een ernstig auto-ongeluk na een lome septemberdag aan het strand ontdekken dat er grote individuele geheimen bestaan. Geheimen die verborgen zijn gebleven om allerlei redenen, maar als ze één voor één aan het licht komen, zijn de gevolgen voor alle vijf niet te overzien en gaat er uiteindelijk heel wat meer verloren dan alleen de vriendschap.

( Bron: www.thehouseofbooks.com)

De cover:

(Karin) Kanariegeel, een sleutelbos. Waar ik eerder ook vijf sleutels voorbij zag komen, wat ik symbolisch erg mooi vond, is het nu een hele bos. Er is geen middenweg. Deze cover vind je mooi of lelijk, ik vind hem origineel, lekker knallend en zou het boek zeker oppakken.

Het mooiste van alles dat wijsheid ons biedt om het leven prachtig te maken is zonder twijfel vriendschap. Epicurus

(Corina) Geel en niet zo een beetje ook! Hij valt op of je nou wilt of niet maar je oog zal er zeker en vast op vallen in de winkel.

Onze mening:

(Karin) Het boek begint met het ongeluk. Ik zit er gelijk in, het is verwarrend, het is intrigerend en pakkend. Elk hoofdstuk is vanuit een ander persoon geschreven. Merel, Jasper, Karin, Timo en Daniel, ik noem ze de schijf van vijf. Elkaar aanvullend, bij elkaar horend, in elkaar passend. Of deze schijf nou zo gezond is, is een tweede. Daarnaast hebben we te maken met de onbekende man, rechercheur Wil Heerema en Sammy, het broertje van Merel. Ik ben onder de indruk van de schrijfstijl. Er zijn twee verhaallijnen.

Het heden: het ongeluk. Was het wel een ongeluk? En wat is de rol van die onbekende man? Gedurende het lezen komen er steeds vragen naar boven die beantwoord worden en de volgende vragen dienen zich weer aan.

Het verleden: hoe de schijf van vijf ontstond. Op werkelijk fantastische wijze wordt beschreven hoe de vriendschap tot stand kwam in 1980 en uitbloeit tot iets zeer bijzonders. Liefde, beloftes, een verbond, een zelfgekozen familie waar niemand tussenkomt. Met uiteindelijk vernietigende geheimen. Erg leuk ook trouwens om Sandra en haar keukenrestaurant uit Het gerecht weer even te treffen in dit boek. Grappig gedaan ik hou ervan.

Is het boek ‘thrillerspannend’? In het begin is er zeker een soort van spanning. Dit zwakt af en van zo’n spanningsboog is in die zin geen sprake maar naar mijn mening ligt de kracht van dit boek ook niet op dat vlak. De kracht van dit boek zit hem in de broeierige psychologische elementen, in intriges en voor wie daar van houdt is dit boek echt een aanrader.

(Corina) Je wordt meegenomen in de levens van Merel, Karin, Jasper, Timo en Daniël.     Aan de zijlijn loopt het levensverhaal van Sammy.

In korte hoofdstukken die steeds vanuit een ander hoofdpersoon worden verteld kom je langzaam achter de sterke band van vriendschap. Wisselende tijdsperiodes maken dat je wel moet opletten, maar het zorgt er ook voor dat je de groep steeds beter begrijpt en toch af en toe denk ” hoe kan dat nou allemaal?”

Alle personages ontwikkelen zich gestaag in het boek en je voelt met iedereen mee. Alleen Daniël (Don) komt pas laat echt aan bod en dat vind ik enerzijds wel jammer.

Het plot is top bedacht en had ik zeker niet verwacht. Geen “eind goed al goed” einde maar wel het perfecte einde.  Vriendschap….. Een raar ding…. Wil je echt alles weten van je beste vrienden? Wil je dat hun echt alles van jou weten? Vragen die in het boek gesteld worden. Want al zeggen alle hoofdpersonen dat ze altijd eerlijk zullen zijn, ze weten in de huidige tijd elk voor zich dat het niet zo is, maar hoe vertel je dat? Door het ongeluk komt er een bedrog uit en daarna gaat het in stroomversnelling, mooi gedaan en zeer realistisch beschreven.

Conclusie:

(Karin) Een schitterend ongeluk is een schitterend boek. Geen thriller in de zin van nagelbijtende spanning, actie of gruwel. Wie dat zoekt komt bedrogen uit. Dit is een fantastisch verhaal over een zeer bijzondere vriendschap, ontzettend goed geschreven ook en met een passend plot. Het gerecht vond ik goed. Dit vond ik heel anders maar in zijn genre nog veel beter. Ipenburg heeft er een fan bij.

4 sterren

(Corina)  Echt een aanrader als je van nadenken houdt tijdens en na het lezen. Want ook nadat ik dit boek dicht sloeg bleef het me bezig houden. Echt top.

4 sterren

 

 

 

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s